Eğitim Sitesi

Yapıt Nedir? Yapıt Hakkında Kısaca Bilgi

Yapıt Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Yapıt:

Belirli bir süre ve emek sonucunda ortaya konulan ürün, eser.

 

Sanat Terimi Olarak Yapıt:

Sanatçının ortaya koyduğu eser.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Folklor: Belirli bir bölge halkı arasında ortak olan ve içinde halk oyunları, masallar, ninniler, tekerlemeler, müzik, dans, efsaneler, atasözleri, şakaların yer aldığı kültür unsurların bütününe folklor denir.

    Resmi Kurum: Devletin; toplumun eğitim, sağlık, güvenlik, barınma, beslenme, sağlıklı bir çevre gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurduğu kurumlara resmi kurum denir.

    Pençik Usulü: Kapıkulu (merkez ordusu) askerleri padişah I. Murat zamanında oluşturuldu. O zaman İslam hukukuna göre savaş esirlerinin beşte biri hükümdara ayrılırdı. Padişah da bunları özel hizmetlerinde kullanırdı. Bir bölümü de saray hizmetlileri arasına alınırdı. I. Murat zamanında Pençik Oğlanı denilen bu savaş esirlerinin sayısı arttı. Bunun üzerine bu esirlerden düzenli bir ordu kurularak yararlanılmak istendi. Bu sisteme pencik usulü denildi. Böylelikle Kapıkulu ocakları oluşturuldu.

    Festival: 1. Dönemi, yapıldığı çevre, katılanların sayısı veya niteliği programla belirtilen ve özel önemi olan sanat gösterisi. 2. Bir bölgenin en ünlü ürünü için yapılan gösteri, şenlik.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü