Eğitim Sitesi

Sessiz (ünsüz) Benzeşmesi Nedir? Sessiz (ünsüz) Benzeşmesi Hakkında Kısaca Bilgi

Sessiz (ünsüz) Benzeşmesi Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Sessiz (ünsüz) Benzeşmesi:

Sert ünsüzle biten bir sözcüğe yine ünsüzle başlayan bir ek getirilecekse, bu ekin başındaki ünsüz, sertleşir. Buna ünsüz uyumu ya da ünsüz benzeşmesi denir. Örnek : milletce değil millet-çe

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Betimleme: Tasarlama, bir şeyi sözle ya da yazıyla anlatma, göz önünde canlandırma, tasvir.

    Hece: Bir nefes hamlesi içinde çıkan, tek bir ses veya ses grubundan oluşan, yalnız başına kelime olabilen veya kelime oluşumunda görev alabilen ses birliği. Türkçenin kök kelimeleri genellikle tek hecelidir.

    Ek Fiil: Eski Türkçede er- yardımcı fiilinin er->ir->i- biçiminde ekleşmesinden oluşan, ad soylu kelimelerin yüklem olarak kullanılmasını sağlayan ve birleşik fiil çekimlerinde de görev alan fiil. Şahıslara göre çekiminde +ım/+um, +sın/+sun, +sınız/+sunuz, dırlar/+durlar şekillerine girer: çalışkan+ım, çalışkan+sın, çalışkan+dır, çalışkan+ız, çalışkan+sınız, çalışkan+dırlar gibi. Ek fiilin olumsuzu değil kelimesi ile kurulur: Eski değildir. Ek fiilin hikaye, rivayet ve şart biçimleri şahıs ekleri ile genişletilmiş -dı/-du, -mış/-muş, -sa ekleri ile kurulur: çalışkan-dım (<çalışkan-i-dim), çalışkan değildim (<çalışkan değil-i-dim) vb.

    Bağlama Zamiri: İsim tamlamalarında tamlayan durumundaki isimlerin ve zamirlerin sonuna gelerek ismin yerini tutan -ki ekine ilgi(bağlama) zamiri denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü