Eğitim Sitesi

Ek Fiil Nedir? Ek Fiil Hakkında Kısaca Bilgi

Ek Fiil Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Ek Fiil:

Eski Türkçede er- yardımcı fiilinin er->ir->i- biçiminde ekleşmesinden oluşan, ad soylu kelimelerin yüklem olarak kullanılmasını sağlayan ve birleşik fiil çekimlerinde de görev alan fiil. Şahıslara göre çekiminde +ım/+um, +sın/+sun, +sınız/+sunuz, dırlar/+durlar şekillerine girer: çalışkan+ım, çalışkan+sın, çalışkan+dır, çalışkan+ız, çalışkan+sınız, çalışkan+dırlar gibi. Ek fiilin olumsuzu değil kelimesi ile kurulur: Eski değildir. Ek fiilin hikaye, rivayet ve şart biçimleri şahıs ekleri ile genişletilmiş -dı/-du, -mış/-muş, -sa ekleri ile kurulur: çalışkan-dım (<çalışkan-i-dim), çalışkan değildim (<çalışkan değil-i-dim) vb.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Abartma (Mübalağa): Bir durumu olduğundan çok ya da az göstermek. Abartmak işi. Örnek : - Bütün gün çalışmaktan iğne ipliğe döndü. - Alem sele gitti gözüm yaşından - Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın? - Gömelim gel seni tarihe desem sığmazsın. - Yürümekten ayaklarım koptu. - Bir kükrerse yer yerinden oynar.

    İyelik Ekleri: Adın karşıladığı nesnenin bir şahsa veya nesneye ait olduğunu belirten çekim ekleri. Türkçenin iyelik ekleri şunlardır: Teklik 1.şahıs: +(ı)m/+(u)m: iş + i + m Teklik 2.şahıs: +(ı)n/+(u)n: iş + i + n Teklik 3.şahıs: +ı/+u: iş + i Çokluk 1. şahıs: +(ı)m(ı)z/ +(u)muz: iş + i + miz Çokluk 2. şahıs: +(ı)n(ı)z/ +(u)nuz: iş + i + niz Çokluk 3. şahıs: +ları/ iş + ler + i

    Yansıma Sözcük: Doğadaki sesi yansıtan sözcük.

    Büyük Ünlü Uyumu: Türkçe bir sözcüğün ilk hecesinde kalın bir ünlü (a, ı, o, u) varsa diğer hecelerdeki ünlüler de kalın; ilk hecesindeki ünlü ince (e, i, ö, ü) ise diğer hecelerdeki ünlüler de ince olur. Buna büyük ünlü uyumu denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü