Eğitim Sitesi

Salt Çoğunluk Nedir? Salt Çoğunluk Hakkında Kısaca Bilgi

Salt Çoğunluk Terimi Hakkında Bilgiler

Siyaset Terimi Olarak Salt Çoğunluk:

Belirli bir sayının yarısından fazla olan çoğunluktur. TBMM'nin üye tamsayısının salt çoğunluğu 276'dır.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Salt Çoğunluk:

Mecliste toplam üyenin yansından bir fazlası oy toplamı.

 

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Salt Çoğunluk:

Belirli bir sayının yarısından az olmayan çoğunluktur. Basit çoğunluk olarak da adlandırılır. TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğu 276’dır.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Salt Çoğunluk:

Oylamada, yarıdan bir fazla üye sayısının oyuyla sağlanan çoğunluk.

 

    Benzer Siyaset Terimleri

    Koalisyon hükümeti: Birden çok siyasi parti veya grubun ortaklaşa kurduğu hükûmet ve yönetim biçimi, koalisyon, ortak yönetim.

    Yerel Yönetim: İl, belediye veya köy halkının oradaki ortak yerel gereksinimlerini karşılayan ve genel karar organları oradaki halk tarafından seçilen kamu tüzel kişisi, mahallî idare.

    Sıra Sayısı: Komisyon raporlarının yayınlandığı belgenin adıdır. Yasama döneminin başından itibaren komisyonların karara bağlayıp Başkanlığa sundukları raporlar bir sıra sayısı verilerek kitapçık halinde basılır ve milletvekillerine dağılır. Sıra sayısında raporların yanı sıra tasarı ya da teklifin gerekçesi ile metni, tali komisyon raporları ve varsa alt komisyon raporları da yer alır. Meclis araştırması ve soruşturması komisyonlarının raporları da sıra sayısı olarak bastırılır.

    Sıkıyönetim: Olağanüstü zamanlarda ve durumlarda ülkede güvenliğin sağlanması için ordunun yardımıyla gerçekleştirilen yönetim, örfi idare.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Siyaset Terimleri Sözlüğü