Eğitim Sitesi

Plazmid Nedir? Plazmid Hakkında Kısaca Bilgi

Plazmid Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Plazmid:

Bakteri sitoplazmalarında bulunan ve kromozom gibi davranan DNA'lar.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Plazmid:

Bakteri stoplazmalarında bulunan ve kromozom gibi davranan DNA'lar.

 

Biyoloji Terimi Olarak Plazmid:

Bakteri stoplazmalarında bulunan ve kromozom gibi davranan DNA'lar. Kromozom ya da kromozomlardan ayrı olan bir DNA molekülü.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Eşeye Bağlı Genler: Cinsiyeti belirleyen kromozomlar X ve Y kromozomlarıdır. Bu kromozomların üzerinde yer alan genlere eşeye bağlı genler denir. Bu genler dişilerde X kromozomları, erkeklerde ise X ve Y kromozomları üzerinde taşınır.

    Heterozigot (Melez Döl): Yavruda karakteri oluşturan iki genin de farklı şekil ve özellikte olmasıdır. Yani bir karakteri belirleyen genlerden birisi baskın diğeri çekinik ise buna heterozigot (melez döl) denir. Uu, Aa, Bb, Ee gibi. Harfler temsilidir, bir karakteri ifade eder. AA - Homozigot - baskın karakter Aa - Heterozigot - baskın karakter aa - Homozigot - çekinik karakter

    Ribozom: Hücrede protein sentezinin yapıldığı yerlerdir. Özel ribozomal RNA'larla proteinler içerir.

    Duplikasyon: Parçası kopan bu kromozom bundan sonra belirli genleri taşımayacaktır. Mayoz bölünme sırasında kopan bir parçanın ilave bir segment olarak kardeş kromatide yapışmasına duplikasyon adı verilir (Kopan parça homolog kromozomada yapışabilir). Bir kromozom parçası, koptuğu kromozoma ters yönde yapışarak inversiyona neden olur. Kromozomal kırılmanın dördüncü olası sonucu, kromozom parçasının homolog olmayan bir kromozoma yapışarak translokasyon adı verilen yeni düzenlemeye neden olmasıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü