Eğitim Sitesi

Mezra Nedir? Mezra Hakkında Kısaca Bilgi

Mezra Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Mezra:

1- Bazı ailelerin tarım alanlarının az olması, kan davaları gibi nedenlerle bulundukları sürekli yerleşmelerden ayrılıp daha uzak bir yere yerleşmesiyle oluşmuş yerleşmelerdir. Tarımsal faaliyetler hayvancılığa göre ön plandadır. Bir kaç ev ve eklentilerden oluşan mezralar zamanla sürekli yerleşme haline gelebilir. Örneğin Elazığ, Harput'un bir mezrası iken zamanla büyüyerek kent haline gelmiştir.

2- Ekime elverişli, ekilecek tarla veya yer, ekenek. Belirli bir zamanda köyün ortak tarım yaptığı alanlar.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Feribot: Arabalar veya vagonlar ile içindeki yolcuları bir yakadan ötekine geçiren gemi.

    Boylamın Etkileri: - Boylamın Dünya üzerinde bilinen tek etkisi yerel saat farkları üzerindedir. Not: Aynı Boylam( meridyen ) üzerindeki tüm noktaların yerel saati aynıdır. Fakat Güneşin doğma ve batma saatleri farklıdır. (Yer ekseninin eğik olmasından dolayı) Sadece 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde aynı boylam ( meridyen ) üzerinde güneş aynı anda doğar aynı anda batar. - Dünya ekseni çevresinde batıdan doğuya doğru döndüğü için güneş önce doğudaki noktalardan doğar ve batar.Bu nedenle daima doğudaki bir noktanın yerel saati daha ileridir.

    Rafineri: Ham petrolü işleyen ve farklı ürünlerini ayrıştıran tesis

    Bağıl Nem: Hava her zaman taşıyabileceği kadar nem yüklenmez. Genellikle havadaki su buharı miktarıyla doyma miktarı arasında bir fark bulunur. Bu farka doyma açığı (nem açığı) denir. Belli sıcaklıkta 1m³ havanın neme doyma oranına ise bağıl nem denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü