Eğitim Sitesi

Bağıl Nem Nedir? Bağıl Nem Hakkında Kısaca Bilgi

Bağıl Nem Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Bağıl Nem:

Hava her zaman taşıyabileceği kadar nem yüklenmez. Genellikle havadaki su buharı miktarıyla doyma miktarı arasında bir fark bulunur. Bu farka doyma açığı (nem açığı) denir. Belli sıcaklıkta 1m³ havanın neme doyma oranına ise bağıl nem denir.

 

Kimya Terimi Olarak Bağıl Nem:

Havadaki su buharının kısmi basıncının, aynı sıcaklıkta havayı doyuran su buharının kısmi basıncına oranı.

 

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Bağıl Nem:

Bir metre küp hava içindeki su buharı niceliğinin (mutlak nem niceliği) aynı sıcaklıkta bu hacmin en çok yüklenebileceği (doymuş haldeki) su buharı niceliğine oranı.

 

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Bağıl Nem:

Hava içinde bulunan su buharı basıncının, aynı şartlardaki havanın doymuş su buharının basıncına oranı.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Aşındırma: Yerkabuğunu oluşturan kayaçların, başta akarsular olmak üzere, rüzgar, dalga, buzul gibi çeşitli dış etmenlerle yıpratılıp, yerinden koparılmaları ya da eritilmeleridir.

    Fauna: 1- Belirli bir bölgeye adapte olmuş(uyum sağlamış) ve o bölgede yaşamını sürdüren hayvan topluluğudur. 2- Bir ülke, bölge, özel bir çevre ya da döneme has tüm hayvanlardır. 3- Jeolojik bir dönemle ya da yöreyle ilgili insanlar dışındaki hayvanların tümünün yaşamı.

    Meltem Rüzgarları: Birbirine komşu kara ve denizlerin ya da dağlarla vadilerin, gün içinde (Dünyanın günlük hareketi) farklı ısınması ve soğuması sonucunda oluşan rüzgarlardır. Meltem rüzgarları ikiye ayrılır: A.Kara ve Deniz Meltemleri: 1.Kara Meltemi Gece, kara çabuk soğuduğundan yüksek basınç alanına, deniz daha sıcak olduğundan alçak basınç alanına dönüşür. Bunun sonucunda rüzgar karadan denize doğru eser. Oluşan rüzgara Kara Meltemi denir. 2.Deniz Meltemi Gündüz, kara hemen ısındığı için alçak basınç alanına, denizler geç ısındığı için yüksek basınç alanına dönüşür. Sonuç olarak rüzgar denizden karaya doğru eser. Oluşan rüzgara Deniz Meltemi denir. B.Dağ ve Vadi Meltemleri 1.Dağ Meltemi Gece, yüksek yerler daha çabuk soğur ve yüksek basınç alanına, alçak yerler geç soğur ve alçak basınç alanına dönüşür. Sonucunda rüzgar dağın yamaçlarından vadi içlerine doğru eser. Bu rüzgara Dağ Meltemi denir. 2.Vadi Meltemi Gündüz, yüksek yerler çabuk ısındığından alçak basınç alanına, soğuk olan çukur vadiler ise yüksek basınç alanına dönüşür. Bunun sonucunda rüzgar vadi içlerinden dağın yamacı boyunca yukarıya doğru eser. Bu rüzgara Vadi Meltemi denir.

    Yer Çekimi: Bir gezegenin veya cismin, nesneleri kendi merkezine doğru çektiği kuvvet.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü