Eğitim Sitesi

Konuşma Aygıtı Nedir? Konuşma Aygıtı Hakkında Kısaca Bilgi

Konuşma Aygıtı Terimi Hakkında Bilgiler

Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak Konuşma Aygıtı:

Konuşma AygıtıGöğüs boşluğu - akciğer - gırtlak - kirişler - küçük dil - dil- damak - diş etleri - dişler - dudaklar - geniz - burun. (Alttaki görsele bakabilirsiniz.) Bunların hepsine birden konuşma aygıtı denir. Bunların birinde hastalık, sakatlık bulunuyorsa seslerden bazılarının veya tamamının uygun biçimde çıkmasına engel olur. Dişleri dökülmüş kişilerin, nezle olan insanların (s, ş, ç, t, j, l, n, r, z, c, d) söyleyişleri farklıdır.

 

    Benzer Diksiyon ve Hitabet Terimleri

    Şive: Herhangi bir dilden, bilinen tarihi seyir içinde veya daha önceden ayrılmış olup ses, şekil ve kelime ayrılıkları gösteren kollara şive adı verilir. Örneğin; Türkçeden tarih içinde bilinen zamanlarda ayrılmış olan Azerbaycan, Kazak ve Özbek Türkçesi gibi şiveleri mevcuttur.

    Diksiyon: Güzel ve etkili konuşmak üzere kullanılacak dil malzemesinin doğru seçilmesi ve bunların konuşmaya yardımcı diğer unsurlarla (sesin uyumu, vurgu, ton, tonlama, durak, üslup, jest ve mimikler, tavır vs.) uyumlu bir biçimde kullanılabilmesi sanatına diksiyon denir. Diksiyon kelime anlamı olarak Latincede dictio ve distus sözcüklerinden Fransızcaya diction olarak geçmiş, dilimize de Fransızcıdan söylendiği gibi alınmıştır. Bu kelimenin Latince anlamı "söz söylerken sözcüklerin seçilip düzenlenerek düşünceleri kolaylıkla anlatma tarzı." demektir.

    Şeleştirme: "s" sesinin yerine "ş" veya "j" sesini çıkarmaktır.Örnek: dispanser=dişpanser, şemsiye=şemşiye

    Ses Aralığı: Bir insanın çıkartabileceği frekansların toplamına sesin genişliği denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Diksiyon ve Hitabet Terimleri Sözlüğü