Eğitim Sitesi

Humus Nedir? Humus Hakkında Kısaca Bilgi

Humus Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Humus:

Toprak üzerindeki ve içindeki organik atıkların ayrışması sonucu oluşan kütle. Toprağa kahverengi ya da siyah rengi veren çürümüş bitki dokularındaki koyu renkli maddedir.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Humus:

1- Bitkilerin çürümesiyle oluşan koyu renkte organik toprak.

2- Bitki ve hayvan artığı yönünden zengin toprakların üst tabakası.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Humus:

Beşte bir; özel yerlerde masraf edilmesi gereken yedi şeyin (kazanç, maden, define...) beşte biri.

 

Coğrafya Terimi Olarak Humus:

1- Bitkisel kalıntıların çürüyerek parçalanmaları sonucunda oluşmuş ve toprağın su tutmasına yardım eden organik maddedir.

2- Toprağın üstünde ve içinde çürümeye, kokmaya uğramış bitki döküntülülerinden meydana gelen esmer renkteki madde.

 

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Humus:

Nohut püresi.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Humus:

Toprağa katılan bitkisel ve hayvansal kökenli organik maddelerin, toprakta parçalanmasından sonra geride kalan az veya çok ayrışmaya dayanıklı organik maddelerdir.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Aldosteron: Böbrek üstü bezinin kabuk bölgesinden salgılanan, kanda sodyum ve potasyum dengesini düzenleyen bir steroid hormondur.

    Denitrifikasyon: 1. Amonyağın serbest azota çevrilmesidir. Örneğin bazı bakteriler enzimleri yardımıyla denitrifikasyon yaparlar. 2. Biyosferde azotlu bileşiklerin bakteri faaliyeti ile moleküler azota indirgenmesi olayı. 3. Nitrat ve nitrit iyonlarının azot gazını oluşturmak üzere indirgendiği metabolik faaliyet; belirli toprak bakterileri tarafından gerçekleştirilir. 4. Bazı heterotrofik bakteriler tarafından anoksik koşullarda elektron alıcısı olarak kullanılan nitratın nitrit, azot monoksit, nitröz oksit veya moleküler azota kadar indirgenmesiyle sonuçlanan bir oksijensiz solunum çeşidi.

    Ara Flamentler: Hücre iskeletini oluşturan üç elemandan biridir. - Fibröz proteinlerinden oluşur. - Hücrenin şeklinin korunmasında, çekirdeğin ve bazı organellerin sabitlenmesinde görevlidir.

    Algler: Gelişme sırasında embriyo teşkil etmeyen ve iletim dokusundan yoksun olan ve klorofil içeren büyük bitki gruplarından biridir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü