Eğitim Sitesi

Fotoelektrik Olayı Nedir? Fotoelektrik Olayı Hakkında Kısaca Bilgi

Fotoelektrik Olayı Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Fotoelektrik Olayı:

Işığa duyarlı bir yüzeye fotonlarla vurarak oradan elektron sökme olayı.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Tam Güneş Tutulması: Ay, Dünya etrafında, Dünya da Güneş etrafında çember yörüngelerde değil, basıklıkları çok küçük de olsa elips şeklindeki yörüngelerde dolanmaktadır. Bundan dolayı, hem Ay'ın, Dünya'ya olan uzaklığı hem de Dünya'nın, Güneş'e olan uzaklığı sürekli değişmektedir. Ay'ın hem de Güneş'in görünen büyüklüklerinin sürekli değiştiği unutulmamalıdır. Ay, bazen Güneş'ten daha büyük görünürken bazen de daha küçük görünür. Eğer güneş tutulması anında Ay'ın görünür büyüklüğü Güneş'ten daha büyük ise bu durumda tam güneş tutulması oluşabilir. Aksi durumda tutulma tam olamaz.

    Astrobiyoloji: 1. (Dünya dışı yaşam bilimi), Dünya'dan teleskoplarla yapılan gözlemlerde ve gönderilen uzay araçlarından elde edilen verilere göre Güneş sistemindeki diğer gezegenlerde yaşam belirtisine henüz rastlanmamıştır. Bununla birlikte Güneş ötesi gezegenlerdeki olası yaşam belirtilerini keşfetmeye yönelik çalışmalar devam etmektedir. Bilim insanları bu konuya ilişkin kuramsal çalışmalar da yapmakta ve Samanyolu'nun hangi bölgelerinde yaşam olasılığının daha yüksek olacağını, Güneş ötesi yaşamın izlerini nerelerde ve ne tür yıldızların etraflarında aramak gerektiği konusunda varsayımlarda bulunmaya çalışmaktadır. 2. Evrenin herhangi bir yerindeki canlı yaşamın oluşumu ve gelişimi ile ilgilenir.

    Kanser Dedektörü: Kanser dedektörü, farklı kanser türlerinin teşhisinde kullanılmaktadır. Uzay gereçlerindeki kusurların tespiti için geliştirilmiştir. (NASA tarafından geliştirilmiştir.)

    Salma Çizgisi: Bir kaynağın tayfındaki, belirli bir elementin atomlarının belirli bir dalga boyundaki ışık salmasından kaynaklanan parlak çizgi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü