Eğitim Sitesi

Tam Güneş Tutulması Nedir? Tam Güneş Tutulması Hakkında Kısaca Bilgi

Tam Güneş Tutulması Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Tam Güneş Tutulması:

Ay, Dünya etrafında, Dünya da Güneş etrafında çember yörüngelerde değil, basıklıkları çok küçük de olsa elips şeklindeki yörüngelerde dolanmaktadır. Bundan dolayı, hem Ay'ın, Dünya'ya olan uzaklığı hem de Dünya'nın, Güneş'e olan uzaklığı sürekli değişmektedir. Ay'ın hem de Güneş'in görünen büyüklüklerinin sürekli değiştiği unutulmamalıdır. Ay, bazen Güneş'ten daha büyük görünürken bazen de daha küçük görünür. Eğer güneş tutulması anında Ay'ın görünür büyüklüğü Güneş'ten daha büyük ise bu durumda tam güneş tutulması oluşabilir. Aksi durumda tutulma tam olamaz.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Kuasar: Evrenin uzak bölgelerinde, çok güçlü ışınım yayan gökcisimleri.

    Kulak Termometresi: Kulak termometresi, vücut sıcaklığını ölçen kamera benzeri ilk lensler, yıldızların doğumunu görüntülemek için kullanılmıştır. (NASA tarafından geliştirilmiştir.)

    Yapay Uydular: Belli bir amaç için tasarlanan ve bir gezegenin yörüngesine oturtulan araçlardır. Haberleşme uyduları, uzaktan algılama uyduları, meteoroloji uyduları, keşif (casus) uyduları, atmosfer araştırma uyduları, seyir uyduları, arama ve kurtarma uyduları v.b yapay uydu çeşitleri olduğu gibi astronomik amaçlı uydular da vardır. Astronomik amaçlı üretilen uyduların tüm amacı gözlem yapmaktır. Bu nedenle astronomik yapay uydulara Uzay Gözlemevi de denir.

    Karacisim Tayfı: Bir karacisim tarafından yayılan ışınımın dalgaboyuna göre sürekli tayfı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü