Eğitim Sitesi

Döllenme Nedir? Döllenme Hakkında Kısaca Bilgi

Döllenme Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Döllenme:

Dişi üreme hücresi yumurta ve erkek üreme hücresi spermin birleşmesi olayıdır.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Döllenme:

Erkek ve dişi üreme hücreleri, yumurta ve spermin birleşerek çekirdeklerinin kaynaşması.

 

Biyoloji Terimi Olarak Döllenme:

Erkek üreme hücresi (sperm) ile dişi üreme hücresi (yumurta) nın birleşip - kaynaşmasına, oluşan zigotun gelişmeye başlamasına döllenme denir. Fertilizasyon.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Döllenme:

Dişi ve erkek eşey hücrelerinin, çekirdeklerinin birleşmesi olayı.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Döllenme:

Bitkilerde dişicik tepesinde çimlenerek mikrofile ilk erişen çiçek tozu çekirdeğinin, yumurta hücresi ve endosperm ana hücresiyle birleşmesi.

 

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Döllenme:

Bitkilerde dişicik tepesine gelen çiçek tozunun oluşturduğu, çim borusunun içerisinde bulunan iki generatif çekirdekten birisinin yumurta hücresiyle, diğerinin diploit polar çekirdek hücresiyle birleşmesi olayıdır.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Kas Erimesi: X kromozomunda çekinik olarak taşınır. Bu geni bulunduran hasta erkekler eşeysel üreme olgunluğuna erişemeden öldükleri için kadınlar hiç bir zaman hasta olmaz, en fazla taşıyıcıdırlar. Normal bir doğumla meydana gelen erkek bebekler 4-5 yaş civarında hastalığın etkisini hissetmeye başlarlar. Kasların aşırı şekilde erimesi büyük kilo kaybına ve nihayetinde 13-15 yaş civarında ölümlerine neden olur.

    Duplikasyon: Parçası kopan bu kromozom bundan sonra belirli genleri taşımayacaktır. Mayoz bölünme sırasında kopan bir parçanın ilave bir segment olarak kardeş kromatide yapışmasına duplikasyon adı verilir (Kopan parça homolog kromozomada yapışabilir). Bir kromozom parçası, koptuğu kromozoma ters yönde yapışarak inversiyona neden olur. Kromozomal kırılmanın dördüncü olası sonucu, kromozom parçasının homolog olmayan bir kromozoma yapışarak translokasyon adı verilen yeni düzenlemeye neden olmasıdır.

    Deoksiribonukleik asit (DNA): Canlılardaki yönetici molekül. Genetik bilgileri içeren ve hücre çekirdeğinde yer alan ikili sarmal molekül.

    Çarpma Kuralı: Şansa bağlı iki bağımsız olayın aynı anda gerçekleşme olasılığı, bunların ayrı ayrı olma olasılıklarının çarpımına eşittir. Örneğin aynı anda havaya atılan iki metal paradan birinin tura gelme olasılığı 1/2, diğerinin de tura gelme olasılığı 1/2'dir. İkisin de aynı anda tura gelme olasılığı 1/2 . 1/2 = 1/4

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü