Eğitim Sitesi

Aktarım Mekanizması Nedir? Aktarım Mekanizması Hakkında Kısaca Bilgi

Aktarım Mekanizması Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Aktarım Mekanizması:

Para politikası araçlarına yönelik alınan kararların çeşitli kanallarla toplam talebi ve bu şekilde üretim, tüketim ve istihdam gibi reel ekonomik aktiviteleri etkilemesini sağlayan mekanizmadır. Kısa vadeli faiz oranlarını para politikası aracı olarak kullanan merkez bankalarının faiz kararları ekonomiyi temel olarak dört kanal aracılığıyla etkilemektedir. Kısa vadeli faiz oranına ilişkin alınan kararlar; beklentiler, faiz, varlık fiyatları ve döviz kuru yoluyla tüketici ve üreticilerin harcama, tasarruf ve yatırım kararlarını şekillendirmekte ve bu süreç toplam talebi, dolayısıyla da ekonomik aktiviteyi ve enflasyonu etkilemektedir.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Yeni Şirketler Pazarı: Yeni kurulmuş olmakla birlikte büyüme potansiyeli taşıyan ve hisse senetlerini Borsa'da veya Borsa dışında ilk kez halka arz etmek suretiyle halka açılacak şirketlerin hisse senetlerinin Borsa''a güven ve şeffaflık ortamında, organize bir piyasada işlem görmesini sağlamak amacıyla kurulmuş pazardır.

    Hesap Mevcudundan Daha Fazla Para Çekme: Cari hesap sahiplerinin hesap bakiyelerinin üzerinde belirlenmiş bir meblağa kadar harcamalarına izin veren bir imkân. Eğer borç imkânı kullanılırsa faiz tahakkuk ettirilebilir.

    Lehtar: 1- Çek, bono, poliçe gibi ticarî senetlerde, bu senetlerden yararlanabilecek kişi. Lehtarın adı, senet üzerine yazılır. Hamiline veya emrine yazılı senetlerde ise, senedi elinde bulunduran ya da emrinde tutan kişi. 2- Teminat mektuplarında, mektup talebinde bulunan ve tarafına kredi açılan kişi.

    Vadeye Kadar Getiri: (Yield to Maturity) Bir menkul kıymetin vadesine kadar tutulması sonucu elde edilecek getiriyi ifade eder. "Effective rate of return" olarak da adlandırılır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü