Eğitim Sitesi

Veritabanı (Database) Nedir? Veritabanı (Database) Hakkında Kısaca Bilgi

Veritabanı (Database) Terimi Hakkında Bilgiler

Kütüphanecilik Terimi Olarak Veritabanı (Database):

Çeşitli amaçlar için düzenlemeler yaparak farklı yollarla erişilebilen bilgisayar sisteminde kaydolmuş bilgi birikimi. Kütüphanelerde genellikle elektronik kataloglar ve dizinler anlamına gelir.

 

Bilgisayar Terimi Olarak Veritabanı (Database):

Çok kullanıcılı bilgi derlemesidir. Genellikle, rastgele erişimle seçebilmeyi ve temel alınan verilerin çok sayıda "görünüm" veya özet düzeylerini destekler.

 

    Benzer Kütüphanecilik Terimleri

    Ödünç Verilmeyen Materyal (Non-Circulating): Okurlar tarafından kütüphane dışına çıkarılamayan kütüphane malzemesi. Arşiv malzemeleri, nadir eserler, referans malzemeleri, süreli eserlerin güncel sayıları buna dahildir.

    İkincil Literatür (Secondary Literature): Birincil literatür (derlemeler, tanıtım ve eleştiriler, popülerleştirmeler, ders kitapları, ansiklopediler, el kitapları vb.) hakkında yayınlanan ve okuru birincil kaynaklara (özetler, dizinler, bibliyografyalar) gönderen materyal.

    İkincil Kaynaklar: Birincil kaynakları analiz eden kitap ve dergi makalesi gibi kaynaklardır. İkincil kaynaklar, genellikle tarihi yazmalar ya da günlükler gibi doküman veya orijinal araştırmalarda bulunan veri veya kanıtın değerlendirmesini veya yorumunu yaparlar.

    Kayıt (Record): Bir tek giriş altında toplanmış ve erişilebilir veri alanlarını içeren kayıt. Yazar, başlık, yayıncı, özet, sırt numarası gibi kayıtlar veri alanı örneğidir. Bir süreli yayın dizininde her atıf bir kayıttır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Kütüphanecilik Terimleri Sözlüğü