Eğitim Sitesi

Tanhu (Tanrıkut) Nedir? Tanhu (Tanrıkut) Hakkında Kısaca Bilgi

Tanhu (Tanrıkut) Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Tanhu (Tanrıkut):

Hunlar'da bütün Türkler'in başı. Yabgu, Kağan, Hakan. Bunlar Gök Tanrı'nın yeryüzündeki temsilcisi sayıldıkları için (kutlu oldukları için) Tanrıkut adıyla da anılırlardı.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Başhaseki: Hasekilerin en yüksek rütbelisi. Yeniçeri Ocağı'nın 14.,49., 66. ve 67. ortalarına 'Hasekiler' denirdi. Orta, aşağı yukarı bugünkü tabur kadar mevcudu olan bir birlik idi.

    İtilaf (Anlaşma) Devletleri: 1907 Yılında Reval'de imzalanan bir anlaşma ile sömürge ve çıkar alanlarını Almanya'ya karşı korumak ve yeni çıkarlar sağlamak amacıyla kurulan emperyalist devletler bloğudur. Bu blokta önce İngiltere, Fransa ve Çarlık Rusya'sı yer almış sonra bu bloğa Japonya, İtalya, ABD gibi devletler katılmıştır. I. Dünya Savaşı'nı kazanmakla birlikte rakiplerini tasfiye edememiş ve özellikle II. Dünya Savaşı'ndan sonra sömürgeleri olan toplumların bağımsızlığını kabul ederek serbest ticaret sayesinde pazar alanlarını diğer emperyalist devlerlerle paylaşmak zorunda kalmış ve süreç içerisinde kendiliğinden tasfiye olmuştur.

    Teşri: Yasama.

    Menzil: Hareket halinde olan bir ordu veya kervanın bir günlük yolu sonunda ulaştığı konak yeridir. Anadolu Selçukluları zamanında menziller arasındaki uzaklık 35-40 km. arasında değişirdi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü