Eğitim Sitesi

Samanyolu Nedir? Samanyolu Hakkında Kısaca Bilgi

Samanyolu Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Samanyolu:

Süt yolu olarakta bilinir. İçinde bulunduğumuz en azından 100 milyar yıldız içeren gökada. Gözlemsel astronomide gökyüzünde şerit halinde görülen bulutsu yapı. (aslında görülen gökadamızın bir koludur).

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Samanyolu:

Güneş Sisteminin içinde bulunduğu galaksi.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Bölge Zamanı: Zaman bölgelerine ait ortalama zaman. Greenwich'in boylam çizgisi sıfır saat dilimine denk gelir. Türkiye Greewich'den 2 saat geri olan -2 saat çizgisindeki ortalama zamanı kullanır.

    Parçalı Güneş Tutulması: Ay'ın yarı gölge konisine giren gözlem yerlerinden gözlenen güneş tutulmaları parçalı güneş tutulması şeklindedir. Bu tutulmalarda Ay, Güneş'in yalnızca bir kısmını örter. Aslında hem tam hem de halkalı güneş tutulmaları sırasında yeryüzünün belli bölgelerinde parçalı tutulmalar gözlenmektedir. Bütün tutulmaların parçalı tutulma evresi çok uzun sürmektedir. Güneş tutulması sırasında Ay'ın gölgesinin Dünya yüzeyi üzerinde izlediği yola tam tutulma hattı denir. Bu hattın uzunluğu 16 000 km, genişliği ise 160 km kadar olabilmektedir. Tam güneş tutulmasını izleyebilmek için tutulma hattı üzerinde bir yerde bulunmanız gerekir.

    İkili Yıldız: Birbirine kütleçekimiyle bağlı, iki yıldızdan oluşan sistem.

    Yıldız: 1. Uzaydaki "bulutsu" denilen gaz ve toz yığınlarının bir araya gelip sıkışmasıyla meydana gelen genellikle küresel yapıda olan gökcisimleridir. Yıldızlar canlılar gibi doğar, yaşar ve ölürler. Ömrü biten yıldızlar uzay boşluğunda şiddetli bir patlamayla dağılır. Isı ve ışık yayan yıldızlar farklı renklere sahip olabilirler. Renkler yıldızın sıcaklığı hakkında bilgi taşır. Sıcak yıldızlar mavi ya da beyaz, orta sıcaklıktakiler sarı, soğuk yıldızlar ise kırmızı renkte görülür. 2. Çekirdeklerinde meydana gelen termonükleer tepkimeler sayesinde enerji yayan, büyük oranda gazdan oluşan gökcisimleri. 3. Yıldız yoğun ve ışık saçan bir plazma küresidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü