Eğitim Sitesi

Premier (Fr.) Nedir? Premier (Fr.) Hakkında Kısaca Bilgi

Premier (Fr.) Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Premier (Fr.):

İlk, birinci gösterim ya da çalınış.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Dik Şehnaz: Türk müziğinde kullanılan bir komalık "la bemol" ya da sekiz komalık "sol diyez" perdesinin adı.

    Senfoni: 1- Orkestra için yazılmış genellikle dört bölümden oluşan uzun bir şiir niteliğindeki müzik eseri. 2- Eski çağlarda ses ve çalgı birliği temelinden doğan sözcük. 17. yüzyılda operaların giriş müziği, uvertür de Sinfonia olarak adlandırılır. Orkestra için yazılmış; genellikle dört bölümlü, uzun süreli müzik yapıtı. (Yun. Sinfonie, İtal. Sinfonia)

    Konçerto: 1- Bir çalgının teknik özelliklerini ön plana çıkartmak amacıyla yazılmış, orkestra eşliğinde seslendirilen, genellikle üç bölümden oluşan müzik eseri. 2- Solist ve ona eşlik eden orkestra için yazılmış, üç veya dört bölümlü konser parçası. Concerto (İt.). 3- Çeşitli bölümleri olan ve orkestra ya da solo için yazılmış eser biçimi. Kliseden doğma bir biçimdir. Orkestra eşliğinde solo sunumla bugünkü şeklini almıştır. Vivaldi ve Bach bu şekle esas karakterini vermişler, sonradan yetişen büyük besteciler çeşitli aletler için konçertolar bestelemişlerdir. Orkestra solist (ler) söyleşisi anlamına gelir.

    Resitatif: 1. Tek melodi üzerine yazılmış, konuşur gibi söylenen bir tür vokal şekli. (İt. Recitativo) 2. Yol gösterme, uyarma biçiminde okunan şarkı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü