Eğitim Sitesi

Plazmid Nedir? Plazmid Hakkında Kısaca Bilgi

Plazmid Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Plazmid:

Bakteri sitoplazmalarında bulunan ve kromozom gibi davranan DNA'lar.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Plazmid:

Bakteri stoplazmalarında bulunan ve kromozom gibi davranan DNA'lar.

 

Biyoloji Terimi Olarak Plazmid:

Bakteri stoplazmalarında bulunan ve kromozom gibi davranan DNA'lar. Kromozom ya da kromozomlardan ayrı olan bir DNA molekülü.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Turner Sendromu: Dişilerde görülen ve 44 + XO genotipinin yol açtığı genetik bir hastalıktır. Yumurtalıkları gelişemediği için kısırdırlar. Kısa boyluluk (genellikle 1,55 cm'nin altı), kısa ve küt parmaklar ile boyunlarının yanlarında bulunan deri kıvrımları bu sendromun karakteristik özellikleridir.

    Çarpma Kuralı: Şansa bağlı iki bağımsız olayın aynı anda gerçekleşme olasılığı, bunların ayrı ayrı olma olasılıklarının çarpımına eşittir. Örneğin aynı anda havaya atılan iki metal paradan birinin tura gelme olasılığı 1/2, diğerinin de tura gelme olasılığı 1/2'dir. İkisin de aynı anda tura gelme olasılığı 1/2 . 1/2 = 1/4

    Karyotip: 1- Kromozomların belirli bir düzende sıralanması, Karyotipleme kromozomların yapısal olarak incelenerek sayı ve şekil bozukluklarını saptar. Translokasyon, bir kromozomun kaybolan parçasının ya da kopan bir parçasının başka bir kromozoma yapışması şeklinde görülen kromozom anomalilerindendir. Translokasyonlar ile oluşan bazı hastalıklar (Kanser, Kısırlık, Down Sendromu vs) Bir kromozomun herhangi bir kısmının kaybına delesyon denir. 2- Bir hücrenin sahip olduğu kromozomların büyüklüğüne ve şekline göre dizilmesi ile oluşturulan yapıya karyotip adı verilir. Karyotip hazırlama yöntemi ile Down sendromu ve Klinefelter sendromu gibi kromozom anormallikleri tespit edilebilir.

    Dihibrit: İki karakter bakımından melez olan bireylere verilen ad.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü