Eğitim Sitesi

Ortak Zarf Nedir? Ortak Zarf Hakkında Kısaca Bilgi

Ortak Zarf Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Ortak Zarf:

Birleşik cümlelerin, bağımlı sıralı cümlelerin yüklemlerinin ortak zarfı, ortaklaşa zarf: Sonra denizi gördüler, fırtınalı havalarında büyük dağların göge doğru kalkışını, küçük çırpıntıların her türlü hayal oyununa elverişli köpüklerini, dalgaların sedef rengi kumsallarda ilerleyip gerileyişini, denizi ve onun değişik yüzlerini gördüler. (A.H.Tanpınar, Yaz Yağmuru, s.145)

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Karşıt (Zıt) Anlam: Anlamları bakımından birbirine karşıt olan; birbirine zıt anlam taşıyan (kelimeler): acı/tatlı, zor/kolay vb.

    Basit Sözcükler: Herhangi bir yapım eki almamış ya da bir sözcükle birleşmemiş olan sözcüklere yapıları yönünden basit sözcük denir. Örnek : Kuşların kanadına yazdım aşkımı.

    Ortak Yüklem: Birden çok öznesi olan yüklem, birden fazla öznenin bağlı olduğu yüklem: Kız okula başladı, oğlan evde, gazetelerin A'larını B'lerini seçmeye (T.Buğra, İbişin Rüyası, s.60)

    Harf: Bir dilin başlıca seslerini yazıda göstermeye yarayan ve alfabeyi oluşturan işaretlerden her biri. Dildeki en küçük birim, harftir. Türkçede 29 harf vardır. Türkçede a, b, c, d, f, g gibi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü