Eğitim Sitesi

OPAC (Kamuya Açık Elektronik Katalog) Nedir? OPAC (Kamuya Açık Elektronik Katalog) Hakkında Kısaca Bilgi

OPAC (Kamuya Açık Elektronik Katalog) Terimi Hakkında Bilgiler

Kütüphanecilik Terimi Olarak OPAC (Kamuya Açık Elektronik Katalog):

Bilgisayar ortamına aktarılmış bir kütüphane kataloğu olup kısmen veya tümüyle okurların erişimine açıktır.

 

    Benzer Kütüphanecilik Terimleri

    Kitap Boyu: Bir kitabın boyu önce sırt kısmının baş tarafından alt tarafına doğru, sonra kapak sayfasının bir kenarından diğer kenarına doğru ölçülür. Kitap ciltçiliği, baskı işleri ve yayımcılık alanında kitaplar için kullanılan bu geleneksel ölçü terimleri çok kesin ve hassas ölçüleri belirtmek için kullanılmaz ve ülkelere göre değişiklik gösterebilir. Bu ölçü terimleri, kitap formaları hazırlamak için kullanılan standart ölçüdeki (48 cm x 64 cm; 19" x 25") bir kağıdın katlanmasından doğmuştur. Standart kağıdın ikiye katlanmasıyla: folyo (30-38cm.) dörde katlanmasıyla kuarto (25-30cm.) sekize katlanmasıyla octavo (20-25cm.) onaltıya katlanmasıyla sekstodesimo (15-18cm) terimleriyle adlandırılan ölçüler ortaya çıkar. Şimdilerde kitap ölçüleri için fil veya fil folyo (58 cm.), atlas folio (64 cm.), çift fil folyo (127 cm.) terimleri de kullanılmaktadır.

    Katalog (Catalog): Kitap, dergi, harita ve/veya video gibi kaynakların belirli bir sıralamada düzenlenmiş listesi. Bu liste genellikle bir koleksiyonun, kütüphanenin veya kütüphane grubunun kaynaklarını kayıt altında tutarak onları tanımlar ve indeks şeklinde düzenler.

    Ek: Bir e-posta iletisi eşliğinde gönderilen ayrı bir dosya (örnek: metin, doc, XML sayfası, grafik, ses veya video görüntü kaydı).

    Dizin (index): Bir grup verinin içeriği hakkında liste veya sistematik rehber. Örneğin, süreli yayınlar dizini ya da bir kitabın arkasındaki dizin (indeks/ fihrist) gibi. Genellikle konuya, yazara veya anahtar sözcüğe göre düzenlenen dizinlerin, elektronik ortamda olanları, sağladığı kolaylıklar nedeniyle tercih edilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Kütüphanecilik Terimleri Sözlüğü