Eğitim Sitesi

Nâib-i Saltanat Nedir? Nâib-i Saltanat Hakkında Kısaca Bilgi

Nâib-i Saltanat Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Nâib-i Saltanat:

Anadolu Selçuklu Devleti'nde 6 divandan biridir. Bu divanda önemli devlet adamları ve devletin en güvenilir komutanları yer alırdır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Etnoloji: Toplumların (halkların) yapısını, kültür özelliklerini ve köklerini inceleyen halk bilimidir. Halkları ve kültürlerini sınıflandırır, onların kaynaklarını ve dağılımlarını, göç eylemlerini ve yayılışlarını araştırır.

    Anayasa: Bir devletin şeklini belirten, yasama, yürütme ve yargı güçlerinin nasıl kullanılacağını gösteren, yurttaşların kamu hakları ile özgürlüklerini ve devletin topluma karşı ödev-lerini belirten temel yasadır. 1215 yılında, İngiltere'de kral ile halk temsilcileri arasında imzalanan Magna Chartha anayasaların ilk örneğini oluşturur. Ancak bu anayasa geleneklere, çeşitli belgelere ve yasalara bağlı sözlü bir anayasadır. Tarihin ilk yazılı anayasası ise, 1789'da yürürlüğe giren ABD Anayasasıdır. Türk ve İslam tarihinin ilk anayasası ise, 23 Aralık 1876 tarihinde yayınlanan Kanun-i Esasi'dir.

    İbka: Bir yıl için tayinleri yapılan memurlardan, bu süre bitmeden, hizmetleri beğenilenlerin yeniden bir yıl içinde yerlerinde kalmalarını sağlayan izin.

    Yargu: İslamiyet öncesi Türk devletlerinde Hakan'ın başkanlık yaptığı mahkemelerdir. Siyasi suçlara bakılırdı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü