Eğitim Sitesi

Muhalefet Nedir? Muhalefet Hakkında Kısaca Bilgi

Muhalefet Terimi Hakkında Bilgiler

Siyaset Terimi Olarak Muhalefet:

Demokraside iktidarın dışında olan parti veya partiler.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Muhalefet:

Henüz iktidar olmamış ama iktidar olmayı hedefleyen, iktidarı elinde bulunduran kesimin karşısında onu sorgulayan kişi, zümre yada kesim.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Muhalefet:

Bir tutuma, bir görüşe, bir davranışa karşı olma durumu, aykırılık.

 

    Benzer Siyaset Terimleri

    Kanunlar Dergisi: Bir yasama yılında çıkarılan tüm kanunlar ile o yasama yılında kabul edilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan TBMM kararlarını gösteren süreli yayındır. Dergi'de bir kanuna esas işin teklif mi yoksa tasarı mı olduğu, bunların hangi komisyonlarda görüşüldüğü, hangi sıra sayısı ile basıldığı, Genel Kurul'un hangi birleşimlerinde görüşül- düğü, sıra sayısının ve tutanakların ekli olduğu tutanak dergilerinin hangisi olduğu bilgilerine ulaşılır. Kanunlar dergileri TBMM Kütüphanesi'nde bulunmaktadır.

    Siyasi Parti Grubu: TBMM'de en az 20 milletvekili bulunan siyasi partinin oluşturduğu gruptur. Söz konusu 20 milletvekilinin aynı partiye mensup olması gerekir; bağımsızların veya birden fazla siyasi partiye mensup milletvekillerinin, sayıları 20'ye ulaşsa dahi bir araya gelerek grup kurmaları mümkün değildir. Siyasi parti grupları Başkanlık Divanı'nda ve komisyonlarda üye sayılarının oranlarına göre temsil edilirler ve Meclis'in tüm faaliyetlerine güçleri oranında katılırlar.

    Kanun Teklifi: En az bir milletvekilinin imzasıyla ve gerekçeli bir şekilde TBMM Başkanlığı'na sunulan yasa önerileridir.

    Cumhuriyet: Milletin, egemenliği kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı yönetim biçimi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Siyaset Terimleri Sözlüğü