Eğitim Sitesi

Künk Nedir? Künk Hakkında Kısaca Bilgi

Künk Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Künk:

Su nakli için isale hatlarında kullanılan pişmiş toprak ya da çimentodan yapılmış boru, büz. Osmanlılar döneminde toprak künkler kullanılır ve şebekeden su kaybını azaltmak için iç yüzeyleri sırla kaplanırdı.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Künk:

Su nakli için isale hatlarında kullanılan pişmiş toprak tada çimentodan yapılmış boru. Osmanlılar döneminde toprak künkler kullanılır ve şebekeden su kaybını azaltmak için iç yüzeyleri sırla kaplanırdı.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Rika: Türklerin ortaya çıkardığı bir yazı çeşidi. "Mim"lerin gözü kapanmış, "Sin" ve benzeri harflerin dişleri kalkmış, noktalar çizgilere dönüşmüştür. Daha çok el yazısında kullanılır.

    Nokta: 1- Küçük ve merkezi nitelik gösteren dairesel leke veya benektir. 2- Merkezi dengeye sahip bir yüzeysel etki öğesidir.

    Köşk Mescit: 1. Genellikle Sultan Hanı adı verilen bir dizi XIII. yüzyıl Anadolu Selçuklu kervansarayının avlu ortasında dört kemer üstünde yer alan mescit bölümüne verilen ad. Osmanlı döneminde de kullanılmıştır. 2. Anadolu Selçuklu kervansaraylarında avlunun ortasında yer alan ve dört kemerle taşınan, kare planlı bir altyapı üzerinde yükselen küçük mescit.

    Niş: 1. Duvarda küçük ölçüde ve düzgün girinti. 2. Kendisinden geniş bir mekâna açılan ve duvar içine oyulmuş genellikle üstü kemer ya da mukarnas ile örtülü girinti ya da hücre.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü