Eğitim Sitesi

Kıstas Nedir? Kıstas Hakkında Kısaca Bilgi

Kıstas Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Kıstas:

Ölçüt, bir şeyi ölçü olarak almak.

 

Hukuk Terimi Olarak Kıstâs:

ölçü; ölçüt

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Kolonicilik: Bir ülkenin, kendi ülkesi dışındaki toprakları işgal ederek yönetmesine koloni denir. Bu kolonilerin devletin idaresinde aktif olarak kullanılması ise koloniciliktir.

    Divan-ı Saltanat: Türkiye Selçuklu Devleti'nde askeri, idari, mali ve hukuki bütün devlet işlerinin karara bağlandığı ve en yüksek yönetim organına Divân-ı Saltanat veya Divân-ı Alâ denmiştir. Divân-ı Saltanat ve Divân-ı Alâ günümüzdeki bakanlar kurulu gibi çalışmıştır. Divân-ı Saltanat'a sultandan sonra devletin en yetkili kişisi olan vezir başkanlık etmiştir.

    Malikane Sistemi: Malikane sistemi iltizam sisteminin devamlılığını sağlamak amacı ile oluşturulan bir sistemdir. İltizam sisteminde devletin geliri olan vergiler bir bedel karşılığında kişilere devredilerek toplanmaktaydı. Amacı, devletin toplamakta zorlandığı vergileri kısa sürede toplu olarak elde etmesiydi. Malikane sistemi ise vergi toplama hakkının süresiz olarak satılmasıdır. Osmanlı Devleti paraya çok ihtiyaç duyduğu dönemlerde böyle bir uygulamaya giderek bazı bölgelerin vergi haklarını süresiz devretmiştir. Bu süresizlik hayat boyu ile sınırlıdır. Yani kişi öldüğünde vergi hakkını devlet tekrar başkasına satabilir.

    Mehterhane: Osmanlılarda askeri bando. Mehter takımı. Bu takımın görev yaptığı yer

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü