Eğitim Sitesi

Kar Payı Nedir? Kar Payı Hakkında Kısaca Bilgi

Kar Payı Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Kar Payı:

Hisse senetlerinden elde edilen kar; genellikle pay sahiplerine hisseleri oranında ödenen karı gösterir.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Alış (Bid): Piyasa katılımcılarının, piyasada işlem gören değerleri (döviz, menkul kıymet gibi) almaya istekli oldukları fiyattır.

    Fiyat Saptama: Genellikle tek bir piyasaya egemen olan birkaç büyük şirketin piyasa disiplininden kurtulmak amacıyla mal ya da hizmetlerin fiyatını üzerinde anlaştıkları bir düzeyde belirlemeleri.

    Tutsat (İpotek) Kredileri (Mortgage): Banka veya benzer bir finans kuruluşu tarafından konut, arsa gibi taşınmaz mallar üzerinden gerçekleştirilecek ipotek karşılığında uzun vadeli konut kredilerinin kullandırılmasını öngören bir tür gayrimenkul finansman sistemini ifade etmektedir. Bu sistemde kişiler talep ettikleri taşınmaz mal için belirli bir peşinat ödemekte, geri kalan tutar ise finans kuruluşu tarafından ödünç verilerek karşılanmaktadır. Söz konusu finans kuruluşu, ödünç verdiği tutar (kredi) geri ödenene dek, taşınmaz mala el koyabilme yetkisini sahiptir. Borcun geri ödemesi önceden belirlenmiş ödeme serisine uyarak sabit veya değişken faizle gerçekleştirilebilmektedir. Finansal kuruluşlar kullandırdıkları tutsat (mortgage) kredilerini teminat göstererek tahvil ihraç edebilmekte ve borçlanabilmektedir.

    Başlangıç Oranı: Bir tasarruf veya borç hesabının açılışında belli bir dönem için tahakkuk edilen faiz oranı. Bir tasarruf hesabını teşvik için daha yüksek oranda veya bir borç üzerinde daha düşük oranda gerçekleşebilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü