Eğitim Sitesi

Kamçı Nedir? Kamçı Hakkında Kısaca Bilgi

Kamçı Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Kamçı:

(Flagel, Flagellum) Bazı hücrelerde çeşitli şekil ve sayılarda yer almış hücre duvarının dışarıya doğru uzamış şekilleridir. Hücre dışında yer alan çıkıntı şeklindeki bu yapılardan uzun olanlarına kamçı adı verilir. Genel olarak hücrenin hareket etmesinde önemli bir rol oynar. Örneğin; E. coli kamçıları vasıtasıyla saniyede 50 mikron hız yapabilir. Bu durum bakterilerin çok hızlı hareket edebilme özelliklerine sahip olduklarını göstermektedir.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Ksantofil: Yeşil yapraklarda, otlarda ve öteki bitkisel maddelerde karotinle bulunan sarı renkli pigment.

    Arkeler: Bakteriler âlemi içerisinde çok ekstrem koşullara dayanıklı prokaryot canlılar olduğu, 1990'lı yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmış ve bu canlılar bakteriler âleminden ayrılarak arkeler âlemi adı altında toplanmıştır. Tamamı prokaryot ve tek hücreli canlılardır. Bazı arke türleri aşırı tuzlu yerlerde yaşayabilir. Halofil adı verilen bu arke türlerinde kırmızı renkli pigmentler vardır. Bu pigmentleri sayesinde güneş ışığını emerek fotosentez yaparlar. Bu tür, Tuz Gölü ve Kızıldeniz'de çok bulunur. Bazı arkeler ise aşırı sıcak bölgelerde yaşar. Termofil adı verilen 90-121°C arasındaki sıcaklığa sahip yerler ideal yaşam alanlarıdır. Diğer bir arke türü, gerekli enerjiyi üretirken metan gazı oluşturur. Metanojen olarak adlandırılan bu arkelere fazla oksijen, zehir etkisi yapar. Hayvan çiftliklerinde, bataklıklarda ve bazı otçulların bağırsaklarında yaşar. Arkeler, bakteriler gibi halkasal şekilli bir DNA taşır. Ancak DNA'ları bakterilerden farklı olarak ökaryot hücre DNA'larında olduğu gibi histon denilen özel proteinlere sarılmıştır. Bazı arkelerde bakterilerde olduğu gibi plazmit DNA’ları bulunabilir. Bakterilerden farklı olarak antibiyotiklerden etkilenmez.

    Monohibrit Çaprazlama: Ebeveynlerin sadece söz konusu tek bir tane lokusun alellerinin farklı olması göz önüne alınarak yapılan çaprazlama.

    Biyotop: 1. Canlıların yaşamlarını sürdürmek için uygun çevresel koşullara sahip coğrafi bölgedir. 2. Organizmanın içinde yaşadığı karakteristik alan ya da özel tip habitat, çayır, orman gibi ortamlar. 3. Komüniteler çok sayıda türden oluşabilirler. Bu canlıların yaşamlarını sürdürebilmek için ihtiyaç duydukları coğrafi alana biyotop denir. Komünitede bulunan populasyonların birey sayısı ve ortamın çevresel koşulları biyotopun büyüklüğünü belirleyen temel faktördür.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü