Eğitim Sitesi

Kakma Nedir? Kakma Hakkında Kısaca Bilgi

Kakma Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Kakma:

Taş, metal, ağaç veya kaplama yüzeylerine yapılan oymalara, ince levha biçiminde renkli ve daha değerli gereçleri gömerek yapılan süsleme.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Kakma:

1- Düz zeminin oyularak içine parça yerleştirme. Sedef, altın, gümüş kakma teknikleri vardır. Levhalara arkadan kakılıp, vurularak yapılan resim.

2- Levhalara arkadan kakılıp, vurularak yapılan resim.

 

Sanat Terimi Olarak Kakma:

1. Özellikle ahşap ve madene; renkli ağaç, sedef, fil dişi, metal gibi değişik malzemeleri gömerek uygulanan süsleme sanatı.

2. Ağaç üzerinde veya diğer ahşap malzemede, mobilyada, belirlenmiş desen ve çizimlere göre oyulmuş yuvalara gümüş, sedef vb. süs maddeleri kakılıp oturtularak yapılan (iş).

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Maden Devri: Ateşin keşfi insanların madeni işlemesine olanak tanımıştır. İnsanlar sırasıyla bakır, tunç ve demiri işleyerek araç-gereç, silah ve eşya yapmıştır. Bu sıralamada madenlerin doğada kolay bulunabilme ve işlenebilme özellikleri etkili olmuştur.

    Paris Barış Konferansı: 18 Ocak 1919 tarihinde gerçekleşti. * Konferansı yönlendiren devletler; Amerika, İngiltere, Fransa, Japonya ve İtalya'dır. * Asıl amaç itilaf devletlerinin mağlup devletlerle yapacakları antlaşmaların ilkelerini belirlemektir. * Ancak konferansta daha çok Osmanlı topraklarının paylaşımı görüşülmüştür. * Sömürge yolları üzerinde güçlü bir devlet istemeyen İngiltere, savaş sırasında İtalya'ya verilen Batı Anadolu'nun Yunanistan'a verilmesini istemiştir. * Böylece itilaf devletleri arasında ilk anlaşmazlıklar başlamıştır. * Konferansta; Milletler Cemiyeti'nin kurulması kararlaştırılmıştır. * Milletler Cemiyeti'nin kuruluş amacı dünya barışını sağlayabilmek ve insanlığın bir daha Birinci Dünya Savaşı gibi felaketlere sürüklenmesini önlemekti. (Türkiye bu cemiyete 1932 yılında üye oldu.)

    Aristokrasi: Soylular topluluğu; ülkenin yönetimini soyluların yürütmesi, ayrıcalıklı kimseler.

    Keçe: Yapağı veya keçi kılının dokunmadan yalnızca dövülmesiyle elde edilen kaba kumaş.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü