Eğitim Sitesi

Maden Devri Nedir? Maden Devri Hakkında Kısaca Bilgi

Maden Devri Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Maden Devri:

Ateşin keşfi insanların madeni işlemesine olanak tanımıştır. İnsanlar sırasıyla bakır, tunç ve demiri işleyerek araç-gereç, silah ve eşya yapmıştır. Bu sıralamada madenlerin doğada kolay bulunabilme ve işlenebilme özellikleri etkili olmuştur.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Arz Odası: Padişahın elçileri kabul ettiği oda. (bazen sadrazamı) Kabul salonu.

    Bostancı: 1- Osmanlı Devleti'nde sarayda görev yapan koruyuculardır. Doğrudan padişaha bağlıdır. 2- Saraylarla kasırların bekçiliğini yapan, zabıta işleriyle de ilgilenen saray mensuplarından bir kısmının unvanı.

    Alpagu: Alpagut da denir. Göktürk'lerde yiğit, kahraman. Düşmana saldıran, yakalanmayan asker veya subay. Bir subay rütbesi.

    Sokullu Mehmet Paşa Dönemi: Sokullu Mehmet Paşa; Kanuni, II. Selim ve III. Murat dönemlerinde sadrazamlık yaptı. Bu dönemde 1566'da Sakız Adası Cenevizliler'den alındı. Yemen'in egemenliği sağlandı. 1571 yılında Venediklilerden Kıbrıs Adası alındı. 1571'de İnebahtı Savaşı'nda Haçlı donanmasına yenildi. Tunus Osmanlı topraklarına katıldı. Lehistan 1575'te Osmanlı himayesine girdi. 1577'de Fas Portekizlilerden alındı. Sokullu Mehmet Paşa'nın Projeleri Sokullu sadrazamlığı süresince Doğu Avrupa Türkleri ile Kafkasya bölgesini Osmanlı Devleti'ne bağlamak istedi. Don ve Volga Irmaklarını bir kanalla birleştirerek, Karadeniz'den Hazar'a geçmeyi planladı. 1579 yılında Süveyş Kanalı'nı açmayı düşündü, böylece, Hindistan ve Endonezyadaki Müslümanlara yardım etmeyi planladı. Sokullu 1579 yılında hançerlenerek öldürüldü, projeleri de uygulamaya konulamadan yarım kaldı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü