Eğitim Sitesi

İthalat Nedir? İthalat Hakkında Kısaca Bilgi

İthalat Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak İthalat:

Yurtdışında üretilmiş bir malın, ülkedeki alıcılar tarafından satın alınmasına denir. İthalatın diğer bir adı da dışalımdır ve ihracatın karşıtı olarak da tanımlanabilir.

 

Coğrafya Terimi Olarak İthalat:

Dış alım

 

Tarih Terimi Olarak İthalat:

Bir ülkeye, başka bir ülkeden alınan malların tümü, dış alım.

 

Konfeksiyon Terimi Olarak İthalat:

Bir ülkeye başka ülkelerden alınan malların tümü, dış alım.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak İthalat:

Yurt dışından veya serbest bölgelerden satın alınan malların gümrüklerden girişinin yapılarak millileştirilmesi ve millileştirilen bu malların bedellerinin bankalar veya özel finans kurumları aracılığıyla transfer edilmesidir.

 

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak İthalat:

Bir başka ülkede üretilip ülke içinde satılan mal ya da hizmetler.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Merkezi Otorite: Devletin merkez kuvvetindeki hangi kişi veya kurumsa bu kişi veya kurumun siyasi yaptırım gücü...Osmanlı Devleti'nde padişahın gücü. Türkiye'de cumhurbaşkanlık ve başbakanlık makamının gücü... "Padişah IV. Murat isyanları bastırarak Osmanlı Devleti'nin merkez otoritesini kuvvetlendirmiştir."

    Dirlik Arazi: Osmanlı Devleti'nde geliri devlet memurlarına ve askerlere maaş ve görev karşılığı olarak verilen topraklardır. Dirlik gelirlerine göre üçe ayrılırdı: 1-Has: Yıllık geliri 100 000 akçeden fazla olan toprağa denirdi. Padişaha, divan üyelerine, beylerbeylerine, şehzadelere ve sancak beylerine verilirdi. 2-Zeamet: Yıllık geliri 20 000 ile 100 000 akçe arasındaki topraklara denirdi. İkinci derecedeki memurlara verilirdi. Alaybeyleri, kapıcıbaşı, Divan kâtipleri gibi. 3-Tımar: Yıllık geliri 3 000 akçe ile 20 000 akçe arasındaki topraklara denirdi. Savaşlarda yararlılık gösterenlere verilirdi. Tımarlı Sipahi'ler gelirlerinin bir kısmıyla atlı asker yetiştirirler, bir kısmını da maaş olarak alırlardı. Tımar sistemiyle yetiştirilen askerler, Osmanlı ordusunun önemli bir kısmını oluştururdu. Tımar sistemine bağlı topraklar Tahrir Defterlerine kaydedilirdi.

    Etnik: Köken bakımından farklı olma durumudur.

    Mezopotamya: Orta Doğu'da bulunan, Fırat ve Dicle nehirleri arasındaki bölgenin ilk çağdaki adı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü