Eğitim Sitesi

İl Nedir? İl Hakkında Kısaca Bilgi

İl Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak İl:

Şehrin niteliklerini taşıyan büyük yerleşim yeri.

 

Tarih Terimi Olarak İl:

1. İslamiyet öncesi Türk devletlerinde "İl" sözcüğü, devleti ifade etmek için kullanılmıştır.

2. İlk Türk Devletlerinde aile sosyal hayatın en küçük birimiydi. Birbirini oluşturan yapılar sırasıyla;
Oğuş (aile) > urug (aileler birliği, sülale) > boy-budun (millet) > il (devlet)
yani boy-budunların oluşturduğu yapıya il (devlet) denirdi.

3. Merkezi yönetimin, taşra birimlerinin en büyüğüdür. Bağımsız hukuksal varlığı ve tüzel kişiliği yoktur. Tüzel kişiliğe sahip İl Özel İdaresi aracılığıyla yerinden yönetim birimi özelliği taşır. Mülki amirleri valilerdir. İller ilçelere, ilçeler bucaklara ve köylere ayrılmıştır.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Entansif Tarım ( İntansif Tarım ): Modern yöntemlerle yapılan verimi yüksek tarım

    Erken Otlatma: Otlar büyümeden otlakta hayvan otlatma. Böyle durumda hayvanlar, otları kısa sürede tüketerek sahada ot büyümesi zayıflar ve saha çıplaklaşır.

    Beşeri Coğrafya: Beşeri coğrafya, coğrafi çevrenin insan yaşamına etkisini, insanın mekanda yaptığı değişiklikleri inceleyen bir coğrafya anabilim dalıdır. Beşeri coğrafyanın alt dalları nüfus coğrafyası, yerleşme coğrafyası, siyasi coğrafya, tarihî coğrafya, kültürel coğrafya, tarım coğrafyası, sanayi coğrafyası, enerji coğrafyası, ulaşım coğrafyası, ticaret coğrafyası, turizm coğrafyası ve sağlık coğrafyasıdır.

    Enlemin Etkileri: (Ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe değişen özellikler) 1. İklim. 2. Güneş ışınlarının düşme açısı. 3. Sıcaklık dağılışı. 4. Deniz suyu sıcaklık ve tuzluluk oranı. 5. Gece ile gündüz arasındaki zaman farkı. 6. Kalıcı kar sınırı yükseltisi. 7. Yerleşme ve tarım faaliyetlerinin sınırı. 8. Bitki örtüsü ve çeşitliliği. 9. Toprak çeşidi. 10. Akarsu rejimleri. 11. Tarım ürünü çeşitliliğini. 12. Yerleşim biçimi. 13. Nüfus Dağılışı. 14. Hayvanların dağılışını. 15. Dünyanın dönüş hızı ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe azalır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü