Eğitim Sitesi

İdealizm Nedir? İdealizm Hakkında Kısaca Bilgi

İdealizm Terimi Hakkında Bilgiler

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak İdealizm:

Bilgide temel olarak düşünceyi alan ve varlığı insan düşüncesinin kurduğunu kabul eden öğretilerin genel adı.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak İdealizm:

1. Gerçekte var olan düşünce ve ruhtur. Madde, düşünce ve ruhun ürünüdür.

2. Gerçekliği tasarım (idea) ve ülkülere (ideal) göre biçimlendirmek isteyen görüş. Varlığın maddi cinsten olmadığını savunan görüş.

3. Var olan her şeyi düşünceye bağlayan, düşünce dışında nesnel bir gerçekliğin var olduğunu kabul etmeyen felsefe öğretisi.

 

Sanat Terimi Olarak İdealizm:

İdealizm en basit deyişle standartlaşmış biçim anlamına gelir. Sanat alanında maddesel bir nesneyi değil de, onun zihinsel kavramının tasarımını karşılayan sanat yapıtı, aslında bir ideanın tasarımıdır.

 

Görsel Sanatlar | Resim Terimi Olarak İdealizm:

Hayalî düşüncelere yani idelere göre eser yaratma görüşü.

 

    Benzer Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri

    Tugay: Alayla tümen arasındaki askerî birlik.

    Yeşil Hat: Kıbrıs'ta Kanlı Noel olaylarından sonra 27 Aralık 1963 tarihinde, üç garantör ülkenin askerlerinden oluşan Barışı Koruma Kuvveti oluşturuldu. İngiliz generalin harita üzerinde yeşil bir kalemle çizdiği çizgiyle Lefkoşe 30 Aralık 1963'te ikiye ayrıldı. Bu tarihten itibaren bu sınır Yeşil Hat olarak adlandırıldı

    Berlin Duvarı: Utanç duvarı olarak da bilinen Berlin duvarı, 1961 – 1989 yılları arasında Doğu Almanya ile Batı Almanya arasında yer alan, Doğu Almanya vatandaşlarının Batı Almanya’ya göç ve kaçışlarını engellemek amacıyla inşa ettirilmiş olan duvar.

    Normandiya Çıkarması: General Eisenhower kumandasındaki Müttefik kuvvetlerinin 1944 Haziran - Eylül ayları arasında giriştiği hücum harekâtı. - Almanlara karşı Avrupa cephesinde yalnız kalan SSCB savaşın ağır yükü altında ezildiği için Müttefiklerin yeni bir cephe açmalarını talep ediyordu. - Fransa'nın kuzey ucunda yer alan Normandiya Alman ordularına büyük bir darbe vurulan cephe oldu. - Fransa ve tüm Avrupa, Alman işgalinden kurtarıldı ve Almanya teslim olmak zorunda bırakıldı. - II. Dünya Savaşı kronolojik olarak önce Afrika’da, ardından Almanya’nın düşüşüyle Avrupa’da, son olarak da Japonya’nın teslimiyeti neticesinde Asya’da sona erdi. - Savaşın son döneminde toplanan Müttefik Devletler tarafından düzenlenen Yalta, San Francisco ve Potsdam Konferansları (1945) barışın tesisi için atılan en önemli adımlar oldu. - Bu konferanslar savaş sonrası dünyayı şekillendirdi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri Sözlüğü