Eğitim Sitesi

Hattat Nedir? Hattat Hakkında Kısaca Bilgi

Hattat Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Hattat:

Güzel el yazıları yazan sanatçı.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Hattat:

Mesleği Arap harfleri ile güzel yazı yazmak olan kimse.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Hattat:

Çok güzel el yazısı yazan sanatçı. Mesleği hattatlık olan kimse.

 

Tarih Terimi Olarak Hattat:

Güzel yazı yazan.

 

Sanat Terimi Olarak Hattat:

1. Hat sanatıyla uğraşan kişiye "çok güzel el yazısı yazan sanatçı" anlamına gelen "hattat" adı verilir.

2. Mesleği hattatlık olan kimse.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Hattat:

Hat sanatıyla uğraşan kişi.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Hattat:

Hat yazan kişi. Güzel yazı yazan sanatçı. Son Abbasi halifesi Musta'sım Billâh'ın. kölesi olduğu söylenen Amasyalı Yâkut-ı Musta'sımi'ye kadar kalemin ağzı düz kesilirdi. Yakut eğri keserek tahrif-i kalemi bulmuş ve aklâm-ı sitteye yeni bir biçim kazandırmıştır. İşte Yakut'a, sanatta yaptığı bu yenilikten dolayı hattat denilmiş, hat ve hattatlık Yakut'la seçkin bir sanat ekolü hâline gelince kelime terimleşmiştir. Yakut'tan önce güzel yazı yazanlara katip denildiği gibi hattat da deniliyordu, fakat Yakut 'tan sonra yalnız hattat kelimesi kullanılmış, katip ve küttâp denilmemiştir. Mir Ali Herevi'ye göre hattat olmak için beş şey gerektir: Birincisi dikkat-i tab', ikincisi yazıdan anlamak, üçüncüsü elde kuvvet, dördüncüsü emek çekmek, beşincisi yazı için lâzım gelen kâğıt, kalem ve mürekkebin en iyilerinin bulunması.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Jardiniyer: Çiçek yerleştirilen veya konulan bir sandığı taşıyan süslü bir mobilya.

    Alçı: Alçı taşı (jips), doğal olarak oluşan ve bileşiminde iki molekül su bulunduran bir kalsiyum sülfat mineralidir. Toprak içinde katmanlar halinde bulunan alçıtaşının, özel fırınlarda 120-180°C arasında pişirilip kristal suyunun uçurulması ve kalan kalsiyum sülfatın öğütülmesiyle elde edilen, su ile karıştırıldığında kısa süre içinde katılaşma özelliği gösteren, donduğunda hacmi yaklaşık %1 oranında artan, beyaz renkli bir toz halindeki inorganik esaslı bağlayıcı yapı malzemesidir. Kum ya da kireç ile karıştırılarak duvar ve tavan sıvalarında, revzen yapımında, heykel, silme, mukarnas ve her tür kabartma bezemede, kalıp alınmasında ve kartonpiyer yapımında kullanılan bu malzemenin yangına karşı dayanımı oldukça yüksektir.

    Lake Kapı: Halk arasında bilinen "Lake Kapı" tabiri aslında kapının kalitesini değil, boyanın özelliğini yansıtmaktadır.İster ahşap kapı olsun, ister amerikan kapı olsun lake boya uygulaması yapılabilir. Ancak lake boyaların fiyatının yüksek olmasından dolayı amerikan kapılarda yoğunlukla panel kapı boyası olarak tabir edilen ekonomik boyalar kullanılır ki kalitesi oldukça yüksektir ve uzun yıllar dayanım sağlar. Görünüm olarak lake boyadan farkı ise parlak değil mat olmasıdır.

    Vidanjör: Septik çukurlarının suyunu boşaltan.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü