Eğitim Sitesi

Genetik Nedir? Genetik Hakkında Kısaca Bilgi

Genetik Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Genetik:

Belirli kalıtsal özelliklerin örüntüsünü inceleyen bilim dalı. Kalıtsal bilginin birimleri olan genlerin yapısının, işlevinin ve kalıtımının bilimsel olarak çalışılması.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Genetik:

1-Bitki,hayvan ve insanlarda kalıtım olaylarını inceleyen biyoloji dalı

2-Kalıtım bilimi

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Genetik:

Kalıtım bilimi.

 

Genetik Terimi Olarak Genetik:

Canlılardaki kalıtsal özelliklerin dölden döle(nesilden nesile) nasıl aktarıldığını inceleyen bilim dalına genetik denir. Ayrıca genlerin yapısını, görevini ve genlerde meydana gelen değişiklikleri de inceler.

İlk genetik çalışmalarını Gregor Johann MENDEL yapmıştır. Bu yüzden genetik biliminin kurucusu ve babası sayılır. Yetiştirdiği bezelyelerdeki karakterleri inceleyen Mendel kalıtım ve de tabi ki biyoloji bilimine çok büyük katkıda bulunmuştur.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Genetik:

1- Kalıtım birimi olan genlerin yapısını, görevini ve bir dölden diğerine nasıl aktarıldığını inceleyen bilim dalı, kalıtım bilimi.

2- Kalıtım bilimi.

 

Eğitim-Öğretim Terimi Olarak Genetik:

İnsan, hayvan ve bitkilerde soya çekim, evrim ve değişim olaylarını inceleyen biyoloji dalı.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Dolikosefal: Uzun kafalı. Eni boyunun %75'inden az olan bir kafatası biçimidir.

    Sınıflandırma: Canlıların benzer ve ortak özellikleri ile akrabalık derecelerine göre yapılan gruplandırılma işlemidir, sistematik de denir.

    Hipermetropluk: Göz yuvarlığının görme ekseni boyunca kısalması ve merceğin kırıcılığının azalması sonucu oluşur. Görüntü ağ tabakanın (retina) arkasına düşer. Bu durumda yakındaki cisimler net görülemez ama uzaktakiler net görülürler. İnce kenarlı mercek ile düzeltilir.

    Çevre Kirliliği: İnsan sağlığına, doğal kaynaklara, ekosisteme zarar verebilecek her türlü maddenin ve enerji biçiminin etkinlik gösterebilecek düzeyde çevrede bulunma durumu.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü