Eğitim Sitesi

Evliyâ Nedir? Evliyâ Hakkında Kısaca Bilgi

Evliyâ Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Evliyâ:

Allahü Teâlânın sevgili kulları, nefsin esâretinden kurtulup, sözleri, işleri ve hareketleri İslâmiyet'e uygun olanlar, devamlı Allahü teâlâyı hatırlayıp, ananlar.

 

Tarih Terimi Olarak Evliya:

Tasavvuf inancında tanrının dostluğunu ve sevgisini kazandığına inanılan kişilerdir. İnanışa göre, tanrı ayetlerini ve peygamberliğin kanıtlarını kıyamete kadar bunlar aracılığıyla ortaya koya-caktır. Halk arasında bu kişilerin öldükten sonra da özelliklerini sürdürdüklerine inanılmaktadır. Bu nedenle türbeleri ve mezarları İslam Dini'ni yanlış anlayan kimseler tarafından bir dilek ve adak yeri durumuna gelmiştir. Oysa İslam Dini'nde ölülerden medet umulmaz.

 

Tasavvufi-Tasavvuf Terimi Olarak Evliya:

Arapça velî kelimesinin çoğulu olup dostlar anlamını ifade eder. Hayatını nefis mücadelesi ile geçirerek, şeriatı takva boyutundaki inceliğiyle yaşayan, Hz Peygamber (s)'e tam anlamıyla uyan kaya gibi sert olmaktan kaçıp, toprak gibi davranmayı hedef edinerek, diken yerine gül yetiştiren bahçıvan şeklinde aktiflik gösteren kişiye, evliya denir.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Falcılık: Gaybden haber verme, gelecek hakkında önceden fikir beyan etme, dinimize göre falcılık haramdır.

    İnşallah: İnşallah, Allah isterse, Allah dilerse anlamında kullanılan sözdür. Âlemdeki her şey Allah'ın istemesiyle olur. Allah'ın izni olmadan bir karınca yuvasından çıkamaz, bir yaprak yerinden kopup düşemez, güneş doğamaz, rüzgâr çalıları kıpırdatamaz. Kısacası insanın aklına gelebilecek her şey Allah'ın elindedir. O isterse olur, istemezse olmaz. O yüzden Müslümanlar gelecekte yapmak istedikleri şeyler için "Ben falanca işi yapacağım" yerine "İnşallah ben falanca işi yapacağım," derler.

    Fetva: 1. Şer'î hükümlerde müçtehidin belirttiği görüş. Herhangi bir işin dîne (İslâmiyet'e) uygun olup olmadığına dâir müftî tarafından verilen cevap. 2. İslam hukuku ile ilgili bir sorunun dinsel hukuk kurallarına göre çözümünü açıklayan belge.

    Şükür Secdesi: 1- Allah-u Teala'ya verdiği nimetler karşısında teşekkür etmek amacıyla alnı yere koymak. 2- Sevindirici bir olay veya haber ya da bir sıkıntıdan kurtulunması üzerine Allaha şükür olarak yapılan secde.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü