Eğitim Sitesi

Edebî Akım Nedir? Edebî Akım Hakkında Kısaca Bilgi

Edebî Akım Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Edebî Akım:

Belirli üslup, fikir ve ilkeler etrafında teşekkül etmiş ve ortak/benzer özellikler taşıyan edebî eserleri, bu eserlerin ve yazarlarının ait olduğu dönemi ifade etmek için kullanılan terim.

 

    Benzer Edebiyat Terimleri

    Sözlü Edebiyat: Yazının kullanılmadığı devirlerde halk tarafından meydana getirilen ve kuşaktan kuşağa, ağızdan ağza geçerek sürüp giden edebiyat.

    Panteizm: Evrenle Tanrı'nın tek bir şey olduğunu, evrenin tanrıdan tanrının evrenden ayrı bir yönü, ayrı bir varlığı bulunmadığını ileri süren düşünüş biçimi.

    Nesir (Düz Yazı): Duygu, düşünce ve hayallerin dilgilgisi kurallarına uygun cümleler içinde anlatılması şeklindeki edebi eser. Edebiyatın iki anlatım yolundan biridir. Diğeri nazımdır. Nesirde aklın kontrolü altında duygu, düşünce ve hayallere yer verilir. Nazımdan daha geç doğmuştur. Düşüncelerin fadesi için nazımdan çok daha zengin imkanlara sahiptir. Hikaye, roman, tiyatro, masal, hatırat, makale, sohbet, deneme, gezi yazısı, biyografi gibi edebiyat türlerinde hep nesir kullanılır. Nesrin en küçük birimi tek başına bir anlam ifade eden cümledir. Nesir, kullanılan üslûba göre sade nesir, orta nesir ve süslü nesir olmak üzere çeşitlere ayrılır.

    Mitos: Tarih öncesi dönemleriyle ilgili Tanrı, tanrıça, yarı Tanrı ve kahramanların yaşamlarını, serüvenlerini anlatan, bir toplumun inançlarını, duygularını, eğilimlerini, dolaylı bir biçimde yansıtan efsane.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü