Eğitim Sitesi

Dirlik Nedir? Dirlik Hakkında Kısaca Bilgi

Dirlik Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Dirlik:

Osmanlı Devleti tarafından görevlilere maaş olarak verilen veya belli bir topraktan sağlanan yıllık vergi gelirlerinin ayrılmasıyla ödenen, para veya üründür. Ulufe, müşahere, saliyane, türünden günlük, aylık, üç aylık ve yıllık maaşlarla, has, zeamet, tımar, arpalık ve malikane türünden gelirlerin tümüne dirlik denir. Daha çok has, zeamet ve tımar gelirleri için kullanılan bir deyime dönüşmüştür.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Dirlik:

Osmanlı Devletinde hizmet karşılığında verilen topraklara dirlik denirdi.
"Kendisine dirlik verilen kişi toprağın ekilip biçilmesinden sorumludur."

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Dirlik:

Yaptıkları hizmet karşılığında devlet görevlilerine ve savaşlarda yararlılık gösteren askerlere tahsis edilen gelir kaynaklarına dirlik adı verilir.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Dirlik:

Devlet memurları ve askerlere görevleri karşılığı verilen maaş veya toprak.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Kıstas: Ölçüt, bir şeyi ölçü olarak almak.

    Gamalı Haç: Kimi eski uygarlıkların ve dinlerin (Hitit, Hindu, Budist), genel olarak güneşin simgesi olarak kullandıkları,çağımızda da Nazizm'in simgesi olan, uçları Yunan abecesinin gama harfi biçiminde kırılmış olan haç şekline benzer işarettir.

    Sancak Sistemi: ● Osmanlı Devleti’nde kazaların bağlı olduğu yönetim birimlerine sancak adı verilirdi. ● Sancaklar, "sancak beyi" tarafından kanun ve nizamlara uygun olarak yönetilirdi. ● Sancak beyi sancağındaki tımarlı sipahileri yanına alarak bağlı bulunduğu beylerbeyinin komutasında orduya katılırdı. ● Ayrıca sancakta asayişi sağlar, suçlularla mücadele eder ve devlet adına bazı vergileri toplardı.

    Nizamiye: Tanzimat devrinde kara ordusu. Kışla, garnizon ve bazı kuruluşların giriş kapısı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü