Eğitim Sitesi

Çekim Ekleri Nedir? Çekim Ekleri Hakkında Kısaca Bilgi

Çekim Ekleri Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Çekim Ekleri:

Ad veya fiil soylu kelimeler üzerine gelerek, bağlı oldukları kelime gruplarına göre, kelimeler arasında durum, iyelik, çokluk, kip, zaman, şahıs, sayı vb. ilişkiler kuran ek: ev+ler vb.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Yönelme durumu: Yaklaşma, yönelme bakımlarından adın karşıladığı nesneyi fiile bağlayan durum. Bu durum (-a), -y(a) yönelme durumu ekiyle karşılanır: Ne kadar çaresiz bir şey istediğini bu yumurcağa anlatmağa imkân yoktu. (R.N.Güntekin, Kızılcık Dalları, s.72)

    Belirtme Sıfatı: 1. Adları işaret, soru, belirsizlik ve sayı bakımından belirten sıfat: bu yaz, şu ağaç, kaç gün vb. 2. Varlıkların sayısını, sırasını veya işaret yoluyla yerini belirten ya da onlarla ilgili soru soran kelimelere belirtme sıfatları denir.

    Dolaylı Tümleç: 1. Eylemin anlamını tümleyen ve yönelme, kalma, çıkma durumlarından birinde bulunan veya ilgeç alan tümleç. 2. Cümlede yüklemin anlamını çeşitli yönlerden tamamlayan ve kesinleştiren; bulunma, yönelme ve çıkma durumunu eklerinden biriyle veya bir edatla birlikte bulunan yalın veya grup durumundaki adın cümle bilgisindeki adlandırılışı. Başka bir anlatımla, bulunma, çıkma ve yönelme durumu ekleri veya bir edat almış bulunan tümleç türü: Mum ışığında başladığım yazıyı lüks ışığında devam ettirdim ve elektrik ışığında bitirdim. (A.N.Asya, Ayın Aynasında, s.72), Nihat masanın üstünden kibriti alarak ayağa kalktı. (P.Safa, Mahşer, s.69),

    Bilinen Geçmiş Zaman: Görünen geçmiş zaman. Di'li geçmiş zaman.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü