Eğitim Sitesi

Avans Nedir? Avans Hakkında Kısaca Bilgi

Avans Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Avans:

Teminat olarak alınan ticari senet ve belgeler ile devlet tahvilleri ve borsada kayıtlı tahviller karşılığında ödünç verme işlemidir. (Advance Payment)

 

Hukuk Terimi Olarak Avans:

alacağına sayılmak üzere önceden yapılan ödeme; öndelik

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Avans:

Bir işin karşılığı olan paranın peşin verilmiş miktarı. İleride, alacağa sayılmak üzere önceden verilen para, öndelik.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Avans:

1) Alacaktan bir kısmının vaktinden önce ödenmesi. 2) Bir iş veya hizmetin yerine getirilmesi için iş veya hizmetin yapılmasından önce verilen para, öndelik.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Bakiye Transfer Ücreti: Bir bakiye veya borcun diğer bir sağlayıcıya aktarılma ücreti.

    Alış Fiyatı: 1-Bir para birimi için alım yapılabilmesi amacıyla sunulan fiyat. 2-Piyasa yapıcısı olmayan kurumların bir dövizi o anda satabileceği fiyattır.

    Zorunlu Karşılık Oranı: Banka ve diğer finansal kuruluşların bilançolarında taşıdıkları mevduat, kredi ve benzeri yükümlülüklerine karşılık merkez bankasında tutmak zorunda oldukları rezerv miktarını gösteren kanuni orandır. Zorunlu karşılık oranı, yükümlülüklerin çeşidine, vadesine ve para birimine göre farklılaşabilmektedir. Merkez bankaları bu oranı bir para politikası aracı olarak kullanabilmektedir. Eğer bankalar atıl rezervlere sahip değilse, zorunlu karşılık oranı artırıldığında bankalar verdikleri kredileri geri çağırırlar ve bu durum para arzının azalmasına neden olur. Zorunlu karşılık oranı düşürüldüğünde ise zorunlu karşılıkların bir kısmı kullanılabilir rezerv şekline dönüşür, bu da bankaların kredi tabanını artırır. Bankaların kredi tabanın genişlemesi de para arzının artmasına neden olur. (Reserve Requirement Ratio)

    Kupon: Hisse senedi sahiplerinin bazı ortaklık haklarının (karpayı, bedelli/bedelsiz sermaye artırımına katılma hakları) kullanımını teminen hisse senetleri üzerinde bulunan ve sistematik olarak numaralandırılmış kıymetli evraktır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü