Eğitim Sitesi

Anav Kültürü Nedir? Anav Kültürü Hakkında Kısaca Bilgi

Anav Kültürü Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Anav Kültürü:

MÖ 5000-3000 arası Türkistan’ın Başkenti Aşkabat yakınlarında ortaya çıkarılmış en eski kültürdür. Yapılan kazılarda dokuma parçaları, seramik ve süs eşyaları bulunmuştur.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    İnsan Hakları Evrensel Bildirisi: İlk örneği 1688 yılında, İngiliz parlamentosu tarafından''İngiliz Yurttaşlık Hakları" bildirisi adıyla yayınlanmıştır. Amerikan Bağımsızlık Savaşı sırasında 1776'da ve Fransız Devrimi sırasında 1789'da yayınlanmış ve getirdiği kurallar nedeniyle evrensel olduğu kabul edilen bildirilerde bu adı taşır. Bu bildirilerin en önemli hükümleri özet olarak şunlardır; 1) İnsanlar hakları bakımından özgür ve eşit doğarlar ve öyle yaşarlar. 2) Her siyasal topluluğun amacı insan haklarını korumaktır. Bu haklar özgürlük, mülkiyet güvenlik ve baskıya karşı direnmektir. 3) Özgürlük, başkalarına zarar vermeden her şeyi yapabilmektir. 4) Egemenlik ulusundur. Hiçbir kişi ve kuruluş ulusça verilmeyen bir egemenliği kullanamaz. 5) Özgürlüklerin sınırı ancak yasayla belirlenir.

    Hicret: Mekkeliler'in baskıları nedeniyle, can güvenlikleri tehlikeye giren Müslümanlar'ın Hz. Muhammet'in isteğiyle 16 Temmuz 622 tarihinde Mekke'den Yesrib'e (Medine) göç olayıdır. Böylece Müslümanların can güvenliği sağlanırken, Arap-İslam Devleti'nin kuruluşu da gerçekleşmiş oldu. Bu tarih, Hz. Ömer zamanında alınan bir kararla Arap-İslam takviminin (Hicri) başlangcı yapılmıştır.

    Mahlas: Genellikle Divan şiiri ve Türk halk şiiri ozanlarının yapıtlarında kullandıkları ve tanındıkları takma addır.

    Çin Seddi: MÖ: 210 yılında tamamlanan, Çin'i kuzeydeki göçebe toplulukların (özellikle Hunların) saldırılarını önlemek amacıyla yapılan insan yapısı en büyük duvardır. Çin Seddi, ortalama bir kaç yüz metrede bir yapılan kulelerle desteklenmiştir. Uzunluğu 2.400 Km. ve yüksekliği 4 ile 9 metre arasında değişmektedir. Üzerinde 4 metre genişliğinde bir yol vardır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü