Eğitim Sitesi

Yönetmen Nedir? Yönetmen Hakkında Kısaca Bilgi

Yönetmen Terimi Hakkında Bilgiler

Eğitim-Öğretim Terimi Olarak Yönetmen:

Resmî ya da özel bir okulun, bir eğitim kurumunun, Millî Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra örgütünde bir yönetim biriminin yönetiminden sorumlu olan kimse.

 

Tiyatro Terimi Olarak Yönetmen:

Bir oyunu, gerekli gerekli ön hazırlığı ve yorumu yaptıktan sonra, dengeli ve sıkı bir düzen içinde,doğru, inandırıcı ve sanatsal bir biçimde, çeşitli alanların sanatçıları, uzmanları ve uygulayımcıları ile işbirliği yaparak sahneye çıkaran sanatçı. Yönetmenin hem iyi pedagog , hem de işinde usta olması gerekir.Yönetmenin bir dünya görüşü olmalı, müzikten, plastik sanatlardan, ışıklardan anlamalı,yazın,felsefe,tarih ve toplumbilim alanlarında birikimli olmalıdır. Ayrıca, üzerinde çalıştığı sahnenin coğrafyasını,duygusal atmosfer birimlerini ve etki alanları üzerinde ustalaşmış olmalıdır.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Yönetmen:

Tiyatro, televizyon ve sinema yapımlarında kendi vizyonu doğrultusunda; icracıların performansını düzenleyen ve yönlendiren, metin/koreografi, yorum, dekor, kostüm, müzik vb. öğeler arasında birlik sağlayan kişi.

 

    Benzer Eğitim-Öğretim Terimleri

    Pedagoji: Eğitim bilimi.

    Taşımalı Eğitim Sistemi: Taşıma kapsamına alınan resmî ilkokul, ortaokul, ortaöğretim(lise) ile özel eğitim kurumlarında eğitim gören öğrencilerin günübirlik taşınarak eğitim-öğretime devamlarını sağlanmasıyla gerçekleştirilen eğitim sistemidir. Özel öğrenci servisleri ile yapılan taşımalar bu sistem dışındadır.

    Beceri: 1. Bir kimsenin bedensel ya da düşünsel bir çaba göstererek bir işi kolaylık ve ustalıkla yapabilmesi. 2. Ustalık, uzluk, el uzluğu. 3. El, parmak ve göz ortak güdümü (koordinasyon) bakımından yeterlik. 4. Bir bilgiyi kullanabilmektir (skill) 5. Psiko-motor davranışların doğru, birbiriyle koordineli, hızlı ve otomatik olarak yapılmış şekli.

    Ahlakçı: 1. Eylem, davranış ve düşüncelerinde ahlak kurallarına çok önem veren kimse. 2. Ahlak bilgini ahlak dersi veren filozof.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Eğitim-Öğretim Terimleri Sözlüğü