Eğitim Sitesi

Test baskı Nedir? Test baskı Hakkında Kısaca Bilgi

Test baskı Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Test baskı:

Agrandisörde negatif görüntüyü fotoğraf kâğıdına basarken aynı fotoğraf kağıdı üzerine yan yana farklı pozlama sürelerinde olan birden çok baskı yapmak.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Çok Bölgeli Ölçüm: 1. Yapay zekâya sahip bu ışık ölçümü sistemi, fotoğraflanan alanın değişik bölgelerinden yansıyan ışığı ölçerek bu değerler üzerinden algoritmalara dayanarak hesaplamalar yapar. Bu sistemin amacı, çok karmaşık ve farklı ışık koşullarının olduğu durumlarda diğer ölçüm sistemlerine göre daha kesin pozlama değerlerine ulaşılabilmesidir. 2. Fotoğraf makinesinde ışıkölçerin, fotoğraflanan alanın değişik bölgelerinden yansıyan ışığı ölçerek bu değerler üzerinden algoritmalara dayanarak yaptığı hesaplamalara göre ışığı değerlendirdiği, çok karmaşık ve farklı ışık koşullarının olduğu durumlarda diğer ölçüm sistemlerine göre daha kesin pozlama değerleri sağlayabilen ışık ayarı.

    İkinci banyo (fixation): Saptama banyosu yerine yaygın ve yanlış olarak kullanılan bir terimdir. Aslında kimyasal işlem olarak üçüncü sırada yer almakla birlikte, kendisinden önceki aşamaya "ara banyo" denildiğinden kimilerince "ikinci banyo" olarak adlandırılmaktadır.

    Flaş (Flash): 1- Kısa süreli fakat çok parlak ışık yayan, yapay aydınlatma kaynağı; elektronik ve magnezyum flaşlar olmak üzere iki türü vardır. 2- Fotoğraf çekimi sırasında pozlama yapılan ortamı anlık olarak aydınlatmaya yarayan ışık kaynağıdır. Genellikle fotoğraf makinelerine entegre olarak gelir ancak gelişmiş modellere ayrıca flaş üniteleri de takılabilir. "Built-in" ve "extra" ya da "external" flaş şeklinde dijital kameralarda yer alabilirler. "built-in" dijital kamerada var olabilen dahili flaşı, "external" ise dijital kameraya bağlanması muhtemel haricen takılabilen tepe ya da Sync kablo ile para-flaş sistemlerini ifade eder. Özellikle ışığın yeterli olmadığı alanlarda çekim için gerekli bir unsur olarak karşımıza çıkarlar. Günümüzde tamamen karanlık ortamlarda da çekim yapılmasını kızıl ötesi ışınlarıyla sağlayan özel flaşlar da bulunmaktadır. Bu tür flaşların ışıkları insan gözünün algılayamayacağı dalga boyutundadır.

    Viewfinder (Vizör): Bu sayede siz çekmek istediğiniz alanı gözünüzü ona dayayarak görür ve çekimi yaparsınız. Bazı kameralar vizör kullanmaz. Yerine renkli LCD ekran kullanarak çekim imkanı sunar. Fakat genelde tüm kameralarda hem optik vizör hemde renkli LCD ekran bulunur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü