Eğitim Sitesi

Çok Bölgeli Ölçüm Nedir? Çok Bölgeli Ölçüm Hakkında Kısaca Bilgi

Çok Bölgeli Ölçüm Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Çok Bölgeli Ölçüm:

1. Yapay zekâya sahip bu ışık ölçümü sistemi, fotoğraflanan alanın değişik bölgelerinden yansıyan ışığı ölçerek bu değerler üzerinden algoritmalara dayanarak hesaplamalar yapar. Bu sistemin amacı, çok karmaşık ve farklı ışık koşullarının olduğu durumlarda diğer ölçüm sistemlerine göre daha kesin pozlama değerlerine ulaşılabilmesidir.

2. Fotoğraf makinesinde ışıkölçerin, fotoğraflanan alanın değişik bölgelerinden yansıyan ışığı ölçerek bu değerler üzerinden algoritmalara dayanarak yaptığı hesaplamalara göre ışığı değerlendirdiği, çok karmaşık ve farklı ışık koşullarının olduğu durumlarda diğer ölçüm sistemlerine göre daha kesin pozlama değerleri sağlayabilen ışık ayarı.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    ASA, ISO ve DIN: Filmlerin hızını ya da ışığa karşı duyarlılıklarını belirleyen ölçü birimi; ASA, Amerikan standardını, DIN Alman Standardını, ISO ise uluslararası fotoğraf film standardını ifade eder. Günümüzde bu sistem yerini uluslararası onaylanmış ISO sistemine bırakmıştır.

    Pozlama Dengesi: Belirli bir ışık ortamında, filmin görüntü oluşturabilmek için gereksince duyduğu ışık miktarı. Bu ışık miktarı diyafram ve örtücü hızı ile kontrol edilir.

    Color Balance: Renk uygunluğunu ifade eder. Gerçek görüntü renkleriyle dijital olarak elde edilmiş renklerin uyuşması demektir.

    Perde Örtücü: Odak düzleminin hemen önünde yer alan ve film yüzeyini tarayarak görüntünün oluşmasını sağlayan örtücü türü.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü