Eğitim Sitesi

Tekbir Nedir? Tekbir Hakkında Kısaca Bilgi

Tekbir Terimi Hakkında Bilgiler

Hac ve Umre Terimi Olarak Tekbir:

"Allahü ekber, Allahü ekber. La ilahe illallahü vallahü ekber. Allahü ekber ve lillahi'l hamd" demek. Allah'ın en büyük olduğunu ifade eden zikirdir.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Tekbir:

Din ıstılahında, Allah en büyüktür, Allah her şeyden daha büyüktür anlamına gelen Allâh'ü ekber diyerek Allah'ı azamet ve kibriya ile anmak demektir.

 

    Benzer Hac ve Umre Terimleri

    Remy-i Cimar: Sözlükte remy atmak, ayıplamak ve yönelmek; cimar ise,çakıl taşları ve ateş koru, kor parçaları demektir. Remy-i cimâr ise, taş atmak demektir. Dînî bir kavram olarak, haccedenlerin kurban bayramı günleri Mina'da, halk arasında şeytan diye isimlendirilen yerlere, usulüne uygun olarak, küçük taşlar atmalarını ifade etmektedir.

    Hıcr-i Kabe (Hatîra, Hıcr-i İsmail): Kâ'be'nin kuzey-batı duvarı ile Hatim arasındaki boşluğa denir. Buraya Hatîra ve Hicr-i İsmail de denir. Burada namaz kılıp dua edilir. Hz. İbrâhim (a.s.) ile oğlu İsmail (a.s)'ın yaptığı Kâ'be binası bu kısmı da içine alıyordu. M. 605 yılında yapılan tamirde bu kısım inşaat malzemesi yetmediği için Kâ'be dışında bırakılmıştır. Bu boşluk Hatîm adı verilen yarım daire şeklinde bir duvar ile çevrilidir.

    Müzdelife: Arafat ile Minâ arasında kalan, Adem aleyhisselamla Havva validemizin yeryüzünde ilk buluştukları yer. Haccın vaciplerinden müzdelife vakfesi burada yapılır.

    Rükn: Sözlükte köşe ve bir şeyin aslı anlamına gelen rükn, bir hac terimi olarak hac ve umre ibadetini meydana getiren ve yapılmaması,umre veya haccı geçersiz kılan temel menasik demektir.Ayrıca Kâ'be'nin köşelerine de rükün denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Hac ve Umre Terimleri Sözlüğü