Eğitim Sitesi

Ses Yolu Nedir? Ses Yolu Hakkında Kısaca Bilgi

Ses Yolu Terimi Hakkında Bilgiler

Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak Ses Yolu:

Göğüs boşluğundan dudaklara kadar varan kısma denir. Bunlar akciğerlerden başlayıp boğaz, gırtlak, damak, dil, diş ve dudaklar olarak sıralanır.

 

    Benzer Diksiyon ve Hitabet Terimleri

    Tiz ve Keskin Ses: Tiz ve keskin ses insan kulağını tırmaladığı için diksiyon açısından da bir kusur kabul edilmektedir. Tıp doktorları bu sese Haremağası sesi demektedirler.

    Hece: Ağzımızdan bir kerede çıkan ses topluluğuna hece denir. Heceler birleşerek kelimeleri meydana getirmektedirler.

    Büzülme: Türkçede eklenme sırasında çeşitli durumlarda büzülmeler oluşur. Örnek: Ünlü ile biten eylemlere gelecek zaman eki eklendiğinde: başlayacak > başli:cak. Gelecek zaman ekinin kişi eki almış biçimlerinde farklı büzülmeler ortaya çıkabilir: yapacağım > yapıci:m, yapıca:m

    Gevşeklik: Ses organlarının genel tembelliğidir ve en çok karşılaşılan durumdur. Bu genel gevşeklik genel bir konuşma sönüklüğüne yol açar. Gevşekliği gidermek için dişleriniz arasına bir kalem sıkıştırın ve aşağıdaki cümleleri hızla okuyun. ● Bir berber bir berbere bre berber beri gel diye bar bar bağırmış. ● Biz de bize biz derler, sizde bize ne derler? ● Pireli peyniri perhizli pireler teperlerse pireli peynirler de pır pır pervaz ederler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Diksiyon ve Hitabet Terimleri Sözlüğü