Eğitim Sitesi

Seizma Nedir? Seizma Hakkında Kısaca Bilgi

Seizma Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Seizma:

Yer kabuğu içindeki katmanların yerinden oynamalarıyla oluşan sarsıntının, dışa ve çevreye doğru yayılan titreşim biçimindeki devinimidir. Deprem.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Haliç: Gelgitin etkili olduğu kıyılarda akarsu ağzının aşındırılmasıyla oluşan kıyı aşınım şekline haliç denir. Türkiye kıyılarında gelgit etkisiz olduğu için haliçler görülmez.

    Eküdistans (Eşit aralık, sabit aralık): Topografya haritalarında bir biri ardından gelen eş yükselti (izohips) eğrileri arasındaki değişmeyen eşit değerdeki aralık.

    Karstik Şekiller: Yağışlar ve yer altı suları kırık ve çatlakların çok olduğu, eriyebilen taşların bulunduğu yerlerde, kimyasal aşınıma neden olurlar. Kimyasal aşınım sonunda karstik şekiller oluşur. Yağışların ve yeraltı sularının oluşturduğu karstik aşınım şekillerinin aşınım şekillerinin büyüklükleri değişkendir. Yağışların ve yeraltı sularının oluşturduğu karstik aşınım şekillerinin büyüklükleri değişkendir. Lapya, dolin, erime dolini, çökme dolini, uvala,obruk, polye, mağara, düden, kör(çıkmaz)vadi gibi şekiller vardır.

    Dördüncü Zaman (Kuaterner): Günümüzden 2 milyon yıl önce başladığı ve hala sürdüğü varsayılan jeolojik zamandır. Zamanın önemli olayları :İklimde büyük değişikliklerin ve dört buzul döneminin (Günz, Mindel, Riss, Würm) yaşanması. İnsanın ortaya çıkışı.Dördüncü zamanı karakterize eden canlılar mamut ve insandır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü