Eğitim Sitesi

Otomatik Netleme Nedir? Otomatik Netleme Hakkında Kısaca Bilgi

Otomatik Netleme Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Otomatik Netleme:

Güncel fotoğraf makineleri, elle veya otomatik netleme yapma işini sizin tercihinize bırakıyor. Otomatik netleme, sizin elle ayar yapma ihtiyacınızı ortadan kaldırıyor ve sahnedeki kontrast farkını kullanarak netleme yapmanızı sağlıyor. Yani düz bir duvarda eğer makinenin algılayabileceği bir desen yoksa otomatik netleme gerçekleşmeyecektir

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Kırpma: Bir görüntünün istenmeyen bölümlerinin agrandisörde büyütülüp çerçeve dışına atılması. / Fotoğraf çekme aşamasında makinenin görüş açısının ayarlanarak görüntünün istenilmeyen bölümlerinin çerçeve dışında bırakılması. / Sayısal bir görüntünün bilgisayar ekranında gereksiz kısımlarının dışlanarak yeniden çerçevelenmesi.

    Film İtme (Filmi Fazla Yıkama): Bir siyah beyaz negatif veya renkli diyapozitif filmin çekim sırasında istemli olarak az pozlandırılmasının banyo süresi uzatılarak dengelenmesidir. Bu teknik genellikle mevcut filmin hızının yeterli gelmediği durumlarda kullanılır, ancak bunun için özel üretilmiş filmler de vardır. Filmi çok pozlayarak banyo süresinin kısaltılması da mümkündür.

    Shutter (Deklanşör): Genellikle kameraların sağ üst kısımlarında yer alan ve ona bastığınızda resmin çekilme işlemi gerçekleşen bir butondur.

    Gamma: Dijital kamera dilinde, bir derece eğrisine göre bir resimdeki kontrast yani parlaklık değerinin bir nevi ölçümüdür ki buna göre kontrast düzeltilmesi yapılabilir. Yüksek kontrast yüksek gamma değerine sahip iken düşük kontrast düşük gamma değerine sahip olur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü