Eğitim Sitesi

Mikrotübül Nedir? Mikrotübül Hakkında Kısaca Bilgi

Mikrotübül Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Mikrotübül:

1. Tüm ökaryot hücrelerin sitoplazmasında yer alan hücre iskeletinin, kamçı ve sillerin yapısına katılan, tübülin proteininden oluşmuş içi boş tüpçükler.

2. Ökaryot hücrelerde, hücre iskeletinin yapısına katılan, kamçılı ve silliler de ise
sillerin yapısına katılan içi boş tüpçükler.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Kemosentez: Bazı canlıların güneş enerjisi yerine inorganik maddelerin oksidasyonu ile açığa çıkan kimyasal enerjiyi kullanarak inorganik maddelerden organik madde sentezlemeleri.

    Koleteral: Ksilem ve floemin üst üste bulunması.

    Sera Etkisi: 1. Güneş’ten gelen ışınların büyük bir bölümü uzaya yansıtılırken bir bölümü de atmosfer tarafından tutularak ısının artmasına neden olur. Çeşitli nedenlerle atmosferde oranı artan karbondioksit, metan, su buharı ve diğer gazların oranının artması, atmosferin daha fazla ısı tutmasına neden olur. Bu duruma sera etkisi denir. 2. Ototrof canlılar, CO2 ve su kullanarak organik besin maddelerini sentezler. Oksijenli solunum ve etil alkol fermantasyonu sonucunda ise atmosfere CO2 verilir. Su yosunları ve kara bitkileri, fotosentez yaparak atmosferdeki CO2 oranını düşürürler. Ancak kömür, doğal gaz, fosil yakıtların kullanımı; hücre solunumu, yanardağlar ve orman yangınları atmosferin CO2 oranını artırır. Atmosferdeki CO2 oranı % 0,3'tür. Atmosferdeki CO2 oranının yükselmesi atmosferin ısınmasına neden olur. Bu duruma sera etkisi denir.

    Mekanik Sindirim: Besinlerin çiğneme ve kas faaliyetleriyle fiziksel olarak küçük parçalara ayrılması.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü