Eğitim Sitesi

Menzil Nedir? Menzil Hakkında Kısaca Bilgi

Menzil Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Menzil:

Hareket halinde olan bir ordu veya kervanın bir günlük yolu sonunda ulaştığı konak yeridir. Anadolu Selçukluları zamanında menziller arasındaki uzaklık 35-40 km. arasında değişirdi.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Menzil:

1- At değiştirmek veya konaklamak için kervanların ve posta tatarlarının indikleri bina veya han.
2-Atılan bir merminin gittiği mesafe.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Menzil:

Konak yeri.

 

Atıcılık Terimi Olarak Menzil:

Bir atışın katettiği mesafe.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Paşa: Osmanlı devletinde rütbesi albaydan büyük subaylara ve yüksek rütbeli sivillere verilen unvan. Aslı "Baş Ağa" dır. Bugün yalnız askerlere verilen ve general anlamında kullanılan unvan.

    Gotik Tarzı: Batı ve Orta Avrupa'da resim, heykel, mimarlık ve müzik alanlarında XII. yüzyılın ortalarında Rönesans'a kadar süren sanat anlayışıdır. Büyüklük duygusu, canlı imgeler, zengin bezemeler ve mistik dinsel coşku başlıca özellikleridir. Sivri kemerler ve ince payandalarla desteklenmiş kemerli çatılar gibi gotik mimarlık öğeleri Ortaçağ Katedrallerine yükseklik ve tanrıya ulaşma duygusuyla estetik incelik kazandırmıştır.

    Başıbozuk: Düzenli ordunun dışında, savaşa katılmak için gönüllü yazılan siviller.

    Millet Sistemi: Osmanlı Devleti'nin hakimiyeti altında bulunan toplulukları, din ya da mezhep esasına göre örgütleyip yönetmesine "millet sistemi" denilmektedir. Millet sistemi yaygın olarak Osmanlı Devleti'nin hakimiyeti altında bulundurduğu gayrimüslim (Müslüman olmayan) unsurlar için bir çerçeve oluşturmak amacıyla kullanılmaktadır. Osmanlı Devleti bir Müslüman devletti ve son İslam İmparatorluğu olma vasfına sahiptir. Bu yüzden de Osmanlı Devleti'nde millet sistemi, esas itibariyle İslam Hukuku'na dayanmıştır. İslam Dini'nde millet kavramı din, mezhep; bir din ve mezhebe bağlı topluluk anlamlarına gelmektedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü