Eğitim Sitesi

Millet Sistemi Nedir? Millet Sistemi Hakkında Kısaca Bilgi

Millet Sistemi Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Millet Sistemi:

Osmanlı Devleti'nin hakimiyeti altında bulunan toplulukları, din ya da mezhep esasına göre örgütleyip yönetmesine "millet sistemi" denilmektedir. Millet sistemi yaygın olarak Osmanlı Devleti'nin hakimiyeti altında bulundurduğu gayrimüslim (Müslüman olmayan) unsurlar için bir çerçeve oluşturmak amacıyla kullanılmaktadır.

Osmanlı Devleti bir Müslüman devletti ve son İslam İmparatorluğu olma vasfına sahiptir. Bu yüzden de Osmanlı Devleti'nde millet sistemi, esas itibariyle İslam Hukuku'na dayanmıştır. İslam Dini'nde millet kavramı din, mezhep; bir din ve mezhebe bağlı topluluk anlamlarına gelmektedir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Revolver (Altıpatlar): Altı mermi alan toplu tabanca.

    Hirfet: Kunduracılık, duvarcılık, demircilik, marangozluk, dokumacılık ve bunun gibi küçük el sanatlarına verilen genel ad.

    Sosyal Devlet: Güçsüzleri güçlüler karşısında koruyarak gerçek eşitliği yani sosyal adaleti ve toplumsal dengeyi sağlamakla yükümlü devlet demektir. / AYM 26 Ekim 1988 tarih ve K.1988/33 sayılı karar Sosyal adalet ve sosyal güvenliği sağlamak ve herkes için insan haysiyetine yaraşır asgarî bir hayat düzeyini gerçekleştirmekle yükümlü bir devlet. / Ergun Özbudun

    Cariye: 1- Yabancı ülkelerden kaçırılıp özgürlükten yoksun edilen, alınıp satılabilen, her konuda efendisinin isteklerine bağlı bulunan genç kadın. 1847'de çıkarılan bir yasa ile yasaklanmıştır. 2- Savaşta tutsak alınmış ya da para ile satın alınmış kız ve kadın. Bunlar özel bir eğitim görür ve genel hizmetlerde kullanılırlardı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü