Eğitim Sitesi

Lütuf Nedir? Lütuf Hakkında Kısaca Bilgi

Lütuf Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Lütuf:

Önem verilen, sayılan birinden gelen iyilik, yardım.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Lütuf:

Önem verilen, sayılan birinden gelen iyilik, yardım, ihsan, inayet, atıfet.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Lütuf:

1. Kulu, Allah’ın af ve rahmetine yaklaştıran, günahlara düşmekten uzaklaştıran her türlü ilahî yardım.

2. Önem verilen, sayılan birinden gelen iyilik, ikram, yardım, ihsan, inayet, atıfet, nimet.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Vezir-i Azam (Sadrazam): Osmanlı Devletinde Padişahtan sonra en yetkili ve en yüksek devlet memurudur. Devlet memurlarını atama ve görevden alma sadrazamın işidir. Padişahın mührünü özel bir kese içinde taşırdı. Padişah sefere çıkmadığı zaman Serdar-ı Ekrem ünvanıyla orduya komuta ederdi. Günümüz de Başbakan diyebiliriz.

    Görenek: En sade tanımıyla bir şeyi görüle geldiği gibi yapma alışkanlığı olan görenek, öteki sosyal alışkanlık gibi gerekli ve uygun görülenleri kapsar. Ama bunların mutlaka yerine getirilmesini istemez. Göreneğin örfe, âdet, geleneğe bakarak yaptırım gücü daha zayıftır. Misafire kahve ikram etme, sağ elle yemek yeme gibi.

    Zanaat: 1. El ustalığı isteyen işler. 2. İnsanların maddeye dayalı ihtiyaçlarını karşılamak için yapılan, öğrenimle birlikte tecrübe ve ustalık gerektiren iş.

    Devşirme Usulü: Kapıkulu ocakları kurulduktan sonra bu ocaklara sürekli bir kaynak bulmak amacıyla devşirme usulü oluşturuldu. Buna göre özellikle Balkanlar'da yaşayan Hristiyan ailelerin çocukları ailelerinden alınarak İslam dinini, Türkçe'yi ve Türk gelenek ve göreneklerini öğrenmek üzere Türk ailelerinin yanına gönderilirdi. Tek çocuklu ailelerin çocukları alınmazdı. Daha sonra bu çocuklar Acemi Oğlanlar ocağına gönderilirlerdi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü